Konec října bude i letos patřit Týdnu turistických informačních center (TIC). Ten se koná v návaznosti na Světový den pro rozvoj informací, jenž probíhá poslední říjnový týden v TIC napříč celou republikou. V tom prostějovském - nacházejícím se přímo vedle radnice - se na všechny návštěvníky budou těšit už tuto středu 26. října 2022. A těšit se můžete mj. i na drobný dárek!

Během návštěvy TIC vám poradí, který z prostějovských skvostů navštívit, doporučí akci určenou na míru právě vám a obdivovat budete moci i oblíbený model prostějovské radnice z 9500 dílků Lega. Při příležitosti nastávajícího Týdne turistických informačních center se také v Prostějově rozhodli podívat trochu do historie této služby.

TIC vzniklo již v 90. letech minulého století, původně jako informační služba městského úřadu. Nicméně pracoviště poskytovalo i turistické služby, postupně organizovalo prohlídky prostor radnice, později i radniční věže. Také agendy se v průběhu času měnily například o ztráty a nálezy, ověřování podpisů a listin či v neposlední řadě službu CZECH POINT, který zde funguje od roku 2008. Od srpna letošního roku přibylo také velké množství žadatelů o jednorázové příspěvky na děti, které lze vyřídit právě na tomto kontaktním místě.

Z tohoto přehledu je patrné, že se nabídka služeb neustále navyšuje. „Na jaře jsme spustili nové internetové stránky nejen pro turisty a v loňském roce facebookový profil Turistického informačního centra Prostějov. Zde informujeme zájemce o stálých aktivitách, novinkách, akcích i službách Turistického informačního centra,“ upozornila Jana Gáborová, vedoucí oddělení vnějších vztahů prostějovského magistrátu. 

Co lidé v TIC nejčastěji vyhledávají? „Klienty lze rozdělit do tří skupin. Na domácí, kteří se zajímají o dění ve městě, nahlašují různé připomínky či podněty nebo se rádi zastaví pro Prostějovské Radniční listy. Dále občany, kteří potřebují vyřídit své záležitosti na magistrátu, popřípadě Czech pointu. A v neposlední řadě také turisty, které zajímají cíle ve městě a okolí, možnosti stravování i ubytování a rádi si zakoupí upomínkové předměty,“ nastínila Gáborová. K dalším službám patří například informace o dopravních spojích, turistická razítka, přehled kulturních a sportovních akcí, předprodej vstupenek na akce či možnost prohlédnout si radnici a radniční věž.

Návštěvnost Turistického informačního centra v uplynulých dvou letech logicky významně poznamenala koronavirová pandemie. „Pozvolna se vracíme do normálu, letošní sezóna byla po stránce návštěvnosti města znatelně lepší než v předchozích covidových letech, ale od rekordních čísel jsme vzdáleni. A příchozí? Především domácí turisté vyhledávají zajímavé lokality České republiky, přivítali jsme však i návštěvníky z Polska, Německa, Izraele, Švédska nebo USA. V závěru školního roku jsou častými hosty výpravy z regionu, a tak tomu bylo i letos,“ přiblížila Jana Gáborová.

V minulosti TIC působilo kromě prostoru vedle radnice také v prostějovském zámku. „Obě místa mají své kouzlo. Prostory zámku byly mnohem větší a mohla tam být umístěna galerie, kde se pravidelně konaly výstavy. Budova vedle radnice je pozičně výhodnější a modernější v duchu jedenadvacátého století. Prostory prošly rekonstrukcí, jsou klientsky příjemné a návštěvníci velmi kladně hodnotí architektonické řešení,“ porovnala vedoucí oddělení vnějších vztahů prostějovského magistrátu, která právě na akci tuto středu 26. října, kdy zaměstnanci centra chystají pro návštěvníky řadu překvapení, pozvala nejen všechny Prostějovany.  

 

jaká byla návštěvnost tic v prostějově...

2012      10 493

2013        9 831

2014      12 721

2015      13 675

2016      12 738

2017      13 436

2018      13 935

2019      11 644

2020        6 272 *

2021        4 609 *

2022        4 880 **

Vysvětlivky:

* TIC bylo v části roku uzavřeno, dle vládních proticovidových nařízení

** údaj ke 12. říjnu 2022