V nedávných komunálních volbách byly politické karty jasně rozdány a nebývale rychle, už tři dny po uzavření volebních místností, vznikla v Prostějově nová radniční koalice. Jasní vítězové voleb ANO 2011 společně s ODS spolu s nezávislými osobnostmi města Prostějova a PéVéčkem dali dohromady pohodlnou většinu 22 hlasů v novém zastupitelstvu. A podle počtu získaných mandátů vznikl také velice rychle návrh na volbu nového primátora, jeho pěti náměstků a další pětice radních. Volby pak proběhly v úterý 18. října, kdy se v obřadní síni prostějovské radnice uskutečnilo první ustavující jednání Zastupitelstva statutárního města Prostějova v tomto volebním období.

V obřadní síni prostějovské radnice se v úterý dopoledne sešlo 34 nově zvolených zastupitelů, ze zdravotních důvodů se omluvil pouze Tomáš Lázna (ODS spolu s nezávislými osobnostmi města Prostějov).

Nejdříve došlo ke slavnostnímu složení slibu jednotlivých zastupitelů, poté byl schválen další program úterního zasedání. Zvolila se volební komise ze členů, které navrhly jednotlivé politické subjekty zúčastněné v novém zastupitelstvu, a předsedou této komise se nakonec stal Jan Krchňavý. Volby primátora, náměstků a zbylých radních měly podle původního návrhu radniční koalice proběhnout veřejně, lídr opozičního hnutí Na rovinu! ovšem překvapil svým protinávrhem. „Navrhuji, aby tato volba proběhla tajně,“ uvedl Aleš Matyášek. Pro tento způsob volby se však hlasováním vyjádřilo jen drtivé minimum zastupitelů, volba nových členů vedení města tak proběhla tradičním veřejným způsobem. V ní nedošlo k žádnému překvapení, přesně podle návrhů radniční koalice se staronovým primátorem stal František Jura (ANO 2011), první náměstkyní Milada Sokolová (ODS spolu s nezávislými osobnostmi města Prostějov), druhým náměstkem Jiří Rozehnal (ANO 2011), dalšími náměstky pak Miloš Sklenka, Marcela Župková (oba ANO 2011) a Jiří Pospíšil (PéVéčko).

Zbývajících pět míst v Radě statutárního města Prostějova doplnili Tomáš Blumenstein s Janem Zatloukalem (oba ODS spolu s nezávislými osobnostmi města Prostějov) a René Kloc, Radim Weisser a Alena Pagáčová (všichni ANO 2011). Volbě nových vedoucích představitelů prostějovského magistrátu se věnujeme na této dvoustraně v samostatném textu. Pro úplnost zbývá doplnit, že předsedou finančního výboru města byl podruhé v řadě zvolen Tomáš Blumenstein (ODS) a novým předsedou kontrolního výboru zvolili zastupitelé lídra opoziční SPD Pavla Dopitu.

Opoziční zastupitelé z řad hnutí Na rovinu! si vzali na paškál dva z nově zvolených náměstků primátora, a to Miladu Sokolovou a Miloše Sklenku. Sokolové vyčítali zdvojené funkce na magistrátu a krajském úřadě, Sklenkovi zase nedostatečnou odbornost z resortu školství, který nyní tento nově zvolený náměstek přebírá po Janu Krchňavém.

 

Podrobné zprávodaství z ustanovujícího zasedání zastupitelstva statutárního města Prostějov najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 24. října