V Nového pomocníka mají od minulého týdne v prostějovské Charitě. Její představitelé převzali v pondělí 21. prosince elektromobil, který by měl sloužit pro městský provoz. Slavnostního aktu se osobně účastnil také primátor statutárního města Prostějov František Jura, pořízení automobilu za necelých 340 tisíc korun se uskutečnilo za přispění magistrátu.

 

„Město Prostějov se podílelo na nákupu a přidal se Olomoucký kraj. Další část peněz šla z Tříkrálové sbírky s tím, že auto prospěje klientům. Je to ekologické vozidlo, tím jeho výhoda roste,“ kvitoval při prohlídce auta František Jura a rovnou se s ním také projel po charitní zahradě.

Nový přírůstek do vozového parku by měl sloužit k rozvozu obědů a také pečovatelek. Jezdit by pak měl téměř výhradně po Prostějově. „Tady na městský provoz je to jedinečná záležitost. Když se auto rozjede, doveze na nějakých tři sta metrů klientovi oběd. Normální spalovací motor se při minus patnácti stupních ani nezahřeje. Kdežto tady z toho auta nic neteče, nic se z toho nesype,“ pousmál se ředitel Charity Prostějov František Hynek. A vyzdvihl zároveň jednu velkou přednost auta, které by mělo mít dojezd 150 kilometrů. „Po ročních zkušenostech s provozem elektromobilu, jenž vlastníme, jednoznačně víme, že náklady na opravy jsou minimální, protože nemá žádné výfukové potrubí, žádnou spojku,“ poznamenal Hynek k dalšímu přírůstku do vozového parku Charity blížícího se aktuálně již ke dvaceti vozidlům.