Volba primátora, jeho pěti náměstků i zbývajících pět neuvolněných radních proběhla celkem hladce a rychle. Slavnostní akt „narušila“ jen kritika některých opozičních zastupitelů, kteří si na paškál vzali novou první náměstkyni Miladu Sokolovou a stejně tak nového náměstka pro školství Miloše Sklenku. První dámě vyčítali zdvojené funkce na prostějovském magistrátu a na Olomouckém kraji, Sklenkovi zase chybějící zkušenosti v oboru školství. Po půlhodinové diskusi ale nakonec byla přesně dle návrhů radniční koalice zvolena celá „jedenáctka“ nových radních v čele s primátorem Františkem Jurou.

Před vlastní volbou jednotlivých členů nejvyššího vedení města měl každý z nich možnost promluvit o svých vizích a cílech. „V následujících čtyřech letech nás čekají mnohá důležitá rozhodnutí. V tuto chvíli se tvoří programové prohlášení nové radniční koalice. Naší ambicí je samozřejmě tento strategický dokument vytvořit co nejdříve. Čekají nás důležitá rozhodnutí v odpadovém hospodářství, chceme razantně řešit těžké úkoly v oblasti dopravy v Prostějově, například severní kvadrant, nájezd na dálnici D46 ve směru z Brněnské ulice i parkování ve městě. Budeme řešit sociální záležitosti primárně ve spolupráci s Olomouckým krajem i Ministerstvem sociálních věcí ČR. Určitě budeme předkládat návrhy týkající se kultury, školství a sportu. A nemusím připomínat, že se budeme muset vyrovnat s řešením závažných stavebních investic, zejména co se týká rekonstrukce budovy Společenského domu, výstavby krytého bazénu či rekonstrukce fotbalového hřiště,“ uvedl František Jura (ANO 2011), který byl následně při hlasování 27 zastupiteli opětovně zvolen do funkce primátora Statutárního města Prostějov.

Volba první náměstkyně Milady Sokolové už byla vzápětí o něco složitější a neobešla se bez diskuse. „Budu pokračovat v dobře započaté práci v oblasti kultury a cestovního ruchu a nově mám na starost správu majetku města,“ sdělila velice stručně Milada Sokolová. Proti její volbě se vyjádřili někteří opoziční zastupitelé. „Paní Sokolová má být současně uvolněnou radní a přitom navíc dělá i uvolněnou členku Zastupitelstva Olomouckého kraje pro oblast vnějších vztahů a cestovního ruchu. Nejde mi nějak na rozum, jak člověk může zvládat dvě uvolněné funkce, nemluvě o penězích. Vycházejí mi z toho dvě možnosti. Buď člověk bere za stejnou věc dva platy, nebo ty věci nemůže stíhat. Chtěl bych tedy vědět, jak se paní Sokolová postaví k tomuto souběhu funkcí a zda neuvažuje o tom, že by jednu z těchto funkcí vykonávala jako neuvolněná,“ ozval se člen opozičního hnutí Na rovinu!. „Prozatím neuvažuji. Jsou to již dva roky, co vykonávám práci na prostějovském magistrátu společně s olomouckým hejtmanstvím. Vždy jsem měla připraveny materiály pro jednání rady i zastupitelstva města včas a bez připomínek. Jsem přesvědčena, že budu schopna obě funkce vykonávat s plným nasazením. A co se týká peněz, po oba dva roky jsem dvě třetiny svých příjmů za funkci náměstkyně primátora věnovala na sportovní, kulturní a sociální účely,“ zareagovala Milada Sokolová, které se vzápětí zastal i primátor. „Mohu potvrdit, že po celou dobu vykonávala paní náměstkyně Sokolová svoji funkci zcela svědomitě a nezaznamenal jsem nikdy, že by někde absentovala nebo nesplnila nějaký úkol,“ uvedl František Jura. Také Miladu Sokolovou zvolilo do funkce první náměstkyně 23 hlasujících zastupitelů.

Do funkce náměstkyně primátora pro životní prostředí a sociální oblast byla následně kooptována Marcela Župková (ANO 2011), stejně tak bez problémů a drtivou většinou hlasů zastupitelstva obhájil pozici náměstka pro stavební investice Jiří Rozehnal (ANO 2011) a do funkce náměstka pro komunální služby a dopravu v Prostějově Jiří Pospíšil (PéVéčko).

O něco složitější byla volba náměstka pro oblast školství a sportu. Do této pozice navrhla radniční koalice Miloše Sklenku (ANO 2011). „Chtěl bych navázat na velmi dobrou práci svého předchůdce Jana Krchňavého a těším se na spolupráci s řediteli všech školských zařízení v Prostějově,“ přednesl novopečený náměstek. „Budu striktně proti volbě pana Sklenky. Poté, co v předchozích volebních obdobích tuto funkci zastávali lidé s třicetiletou praxí ve školství, jako například pan Krchňavý, jde nyní o neuvěřitelný sešup. Navíc vzhledem k tomu, že pan Sklenka v předvolebním boji vedl jednu facebookovou stránku, kde dokonce schvaloval trestné činy a vysmíval se oponentům prostřednictvím dehonestujících a připitomnělých obrázků, pan Sklenka nemá ani morální kredit k tomu, aby podobnou funkci zastával,“ ozývali se opozičníci. To popudilo primátora Františka Juru. „Jsem přesvědčen, že pan Sklenka tuto funkci zvládne. Zadruhé, pronášíte tady velice závažná obvinění a myslím, že s tím je potřeba pracovat. Jednak jsem tato slova vůbec nepatří a jednak jsou to tvrzení naprosto nepravdivá a odmítám je.“. Nedostatečné zkušenosti v oblasti školství v případě Miloše Sklenky ale kritizovali opoziční politici i nadále. „Je to stejné, jako kdybych já se stal šéfem parašutistů,“ ozval se člen hnutí Na rovinu! František Švec. I přes kritiku byl ale do funkce náměstka primátora pro školství a sport Miloš Sklenka zvolen, a to 27 hlasy zastupitelů.

Naprosto bezproblémově a celkem rychle byla zvolena zbývající pětice členů Rady statutárního města Prostějova. Novými radními se tak stali Tomáš Blumenstein s Janem Zatloukalem (oba ODS spolu s nezávislými osobnostmi města Prostějova), Alena Pagáčová, Radim Weisser a René Kloc (všichni ANO 2011).

 

působnost členů vedení města byla rozdělena takto:

Mgr. František Jura (ANO 2011)

primátor

- finance

- hospodaření města

Ing. Milada Sokolová (ODS spolu s nezávislými osobnostmi města Prostějov)

1. náměstkyně primátora

- nakládání s majetkem města

- kultura, kulturní rozvoj a cestovní ruch

Ing. Jiří Rozehnal (ANO 2011)

2. náměstek primátora

- příprava a realizace stavebních investic

- dlouhodobý rozvoj města a jeho podpora

- péče o kulturní památky ve vlastnictví města

- určený zastupitel pro pořizování územně plánovacích dokumentací a jejich změn pro město Prostějov

Marcela Župková (ANO 2011)

náměstkyně primátora

- sociální oblast, sociální péče a sociální služby, jejich rozvoj

- vytváření podmínek a uspokojování potřeby bydlení

- ochrana a rozvoj zdraví

- politik s odpovědností za realizaci Projektu Zdravé město a místní Agendy 21

- ochrana a tvorba zdravého životního prostředí, jeho jednotlivých složek

Bc. Miloš Sklenka (ANO 2011)

náměstek primátora

- oblast školství, výchovy a vzdělávání

- oblast sportu

Mgr. Jiří Pospíšil (Pévéčko)

náměstek primátora

- doprava a spoje

- oblast komunálních služeb včetně energetického managementu

NEUVOLNĚNÍ ČLENOVÉ RADY:

Alena Pagáčová (ANO  2011)

MUDr. René Kloc (ANO 2011)

Mgr. Radim Weisser (ANO 2011)

Ing. Tomáš Blumenstein (ODS)

Bc. Jan Zatloukal (ODS)

 

ustavující zastupitelstvo

ustavující jednání zastupitelů
 
 
ustavující jednání zastupitelů
 
 
ustavující jednání zastupitelů
 
 
primátor F. Jura
 
 
primátor F. Jura (1)
 
 
složení slibu M. Sokolová
 
 
složení slibu J. Rozehnal
 
 
složení slibu J. Pospíšil
 
 
složení slibu M. Župková
 
 
složení slibu M. Sklenka
 
 
ustavující jednání zastupitelů