Náročné týdny a měsíce s ohledem na dopravní situaci v obci už mají v Určicích za sebou. Druhá etapa oprav se podařila dokončit v termínu a ve středu tak mohlo dojít k oficiálnímu otevření nové komunikace, ke které patří i výstavba moderního kruhového objezdu i autobusového terminálu. Z křižovatky u hřbitova tak vzniklo krásné místo s novými chodníky, osvětlením, ale i třiceti parkovacími místy.

V rámci druhé etapy oprav komunikace v Určicích byla nejdéle uzavřena ulice mezi hřbitovem a fotbalovým hřištěm, kde místo nepřehledné křižovatky vyrostl kruhový objezd. Během těchto oprav probíhala i pokládka nové silnice směrem na Prostějov a směrem na Výšovice a výstavba nového moderního autobusového terminálu. Následně se k pracím přidala i oprava komunikace směrem k základní škole a část silnice na Dětkovice. Všechny práce na výše zmíněných komunikacích se podařilo dokončit v termínu. „Mnohem bezpečnější a plynulejší, takový je teď průjezd Určicemi na Prostějovsku. V obci totiž vznikl nový kruhový objezd za čtrnáct milionů korun. Stavební firma měla na realizaci celého projektu sto čtyřicet dnů. Veškeré práce se tak stihly v plánovaném termínu,“ uvedl Michal Zácha, náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro oblast dopravy.

 Nový kruhový objezd řeší křížení hned čtyř silnic třetí třídy. Má průměr 32 metrů a uvnitř jej doplňuje prostor pro výsadbu zeleně. „Součástí prací bylo také nové odvodnění stávající silnice, obnova dopravního značení, vybudování odstavných stání a parkovišť včetně autobusových zastávek,“ upřesnil náměstek Zácha.

Ve středu 19. října proběhlo slavnostní otevření a slavnostní přestřižení pásky, kdy byla silnice oficiálně uvedena do provozu. „Druhou etapu oprav komunikace, pod kterou spadá kruhová křižovatka u hřbitova s napojením na výpadovky na Prostějov, Výšovice, Dětkovice a Alojzov, máme úspěšně za sebou. Celá akce vyšla přibližně na osmadvacet milionů korun. Polovinu investoval Olomoucký kraj, my jsme platili druhou polovinu, kdy nám velmi pomohla i dotace od Státního fondu dopravní infrastruktury, ta nám poskytla devět milionů. Jsem velmi spokojený a myslím si, že se dílo opravdu podařilo. Vše proběhlo v řádném termínu a nebyly tam zapotřebí žádné vícepráce a dny navíc. Firma Strabag se zhostila svého úkolu velmi dobře a jsem rád, že jsme mohli v řádném termínu komunikaci uvést do plného provozu,“ nechal se slyšet s uspokojením starosta obce Petr Kouřil.

Poslední věcí, která ještě na obec v této souvislosti čeká, je výsadba stromů. „Jediné, co nyní není dodělané, tak je prvě výsadba stromů, protože na to momentálně nejsou vhodné klimatické podmínky. Čekáme, až se budou v průběhu podzimu stromky vykopávat, abychom je mohli zasadit. Uprostřed rondelu bude platan, do areálu kolem silnice budeme vracet zpátky lípy a v okolí zastávky by měly nově vyrůst tři sakury. Ohledně trávníků a keříků, tak ty jsme už zvládli zasadit a v okolí terminálu se nám už pomalu začíná zelenat,“ doplnil starosta.

Práce na komunikacích, které byly v Určicích v havarijním stavu, se tak velmi posunuly. V plánu je i jejich další pokračování. Ohledně třetí etapy si ale zatím netroufá starosta odhadovat vývoj. „Je v plánu ještě třetí etapa, ale u ní nejsem momentálně schopen termín určit. Musí se zase všechno sejít s investicí od kraje a dalších subjektů. V dnešní době, kdy člověk neví, jak to bude s energiemi a podobně, bych tak zatím nepředbíhal,“ dodal Petr Kouřil, který může být opravdu spokojen, protože nový koberec si obec zasloužila.