Doufejme, že tady to dobře dopadne. Zhruba před rokem bývalá Minerva vyhlásila bankrot, a to kvůli dluhům ve výši 62 milionů korun. Někdejší tradiční prostějovský podnik přitom již před 27 lety odkoupila americká společnost AMF Reece. Po celou dobu své existence se zabývala výrobou a prodejem šicích strojů či náhradních dílů na ně. V době hospodářské krize v roce 2007 chtěli američtí vlastníci firmu uzavřít, tehdy ji odkoupil současný český společník. I ten se však loni dostal do obrovských problémů. Z nich se mu však zřejmě podařilo najít cestu ven. „Výroba i pracovní místa by díky novému majiteli měly být zachovány,“ vzkázal aktuálně jednatel společnosti Igor Komloš.

 

Společnost AMF Reece se do širšího povědomí lidí z Prostějova a okolí dostala v roce 2012, kdy se po krachu OP Prostějov podílela na záchraně výroby obleků na míru tzv. měřenek. Tehdy ji odkoupila za necelých 40 milionů korun. Zaměstnanci OP se pak přestěhovali do nedalekého areálu AMF Reece ve Vrahovicích. Už o dva roky později se však měřenky pod značkou Bernhardt osamostatnily a karta se zcela obrátila. V současné době patří areál v Tovární ulici právě výrobci obleků, zatímco AMF Reece zde platí nájem.

Situace společnosti se přitom stále zhoršovala. Podle jejího vedení prostějovskou AMF Reece negativně zasáhla pandemie koronaviru. V roce 2018 měla firma obrat 114,7 milionu korun, o rok později dokonce 143,6 milionu korun. V roce 2020 se však propadla na pouhých 40,6 milionu korun. Jen na mzdách svým zaměstnancům loni na podzim dlužila 2,5 milionu korun, celkové závazky pak činily 62,6 milionu korun. Krize nastala, když její bankovní konto bylo kvůli exekučním nárokům zablokováno.

I proto se uvažovalo o rozprodeji majetku společnosti. Z kritické situace se jejímu vedení zřejmě podařilo nakonec vybruslit. „Nejprve do společnosti vstoupil jeden investor, který si ji pronajal. Nyní by ji měl odkoupit jiný partner. Z jednání s ním vyplynulo, že pracovní místa i výrobní program by měly zůstat zachovány,“ zvěstoval Večerníku na konci září dobré zprávy dlouholetý jednatel společnosti Igor Komloš.

Vše se ovšem neobešlo beze ztrát. Společnost AMF Reece mimo jiné musela opakovaně propouštět. V nejlepších letech zaměstnávala zhruba sto lidí, loni to byla asi polovina a aktuálně by v ní mělo pracovat necelých čtyřicet zaměstnanců.