Výbornou příležitost říct si své k budoucí podobě hlavního náměstí v Konici dostali místní v půlce září ve zdejším komunitním centru. Debatovalo se zejména o počtu parkovacích míst i o zachování stávajících stromů. Lidé se mohli rozhodnout, z jakého povrchu chtějí dlažbu. Mimo jiné se také dozvěděli, že na parkovišti budou nabíjecí stanice pro elektroauta.

Do komunitního centra dorazilo bezmála padesát místních. Příchozí se ve všech podrobnostech seznámili s připraveným projektem na potřebnou obnovu konického náměstí.

Drtivá většina z nich přijala navržené plány pozitivně. „Společně jsme rozhodovali, zda bude centrální plocha náměstí vydlážděna z betonu tak jako tomu bylo dosud, nebo na ni budou položeny žulové kostky. Většina se nakonec přiklonila ke druhé variantě,“ informoval Večerník starosta Michal Obrusník s tím, že kromě předmětného náměstí se debatovalo i o podobě přístupových ulic E. Beneše a Kostelní.

Největší diskuse se točila kolem počtu parkovacích míst. Lidé se v této souvislosti dozvěděli, že součástí parkoviště budou nabíjecí stanice pro elektroauta. Rovněž na přetřes přišla údajná likvidace stávajících lip. „Tyto stromy budou zachovány. Nikdy nikdo neuvažoval o jejich skácení! Další zeleň pak bude ve velké míře dosazena. Co se týče parkování, tak počítáme také s využitím plochy za nákupním střediskem,“ zdůraznil Michal Obrusník. 

Přestože se plány všem líbily, na jejich realizaci si Koničtí budou muset ještě nějaký ten měsíc počkat. „Koncem roku bude šance požádat o dotace. Nedá se tedy předpokládat, že by stavební práce začaly už příští rok, spíše to bude až v roce 2024,“ uzavřel konický starosta.