Až děsivě může vyznít film Oko lovce. V něm je krásně ukázáno, kde všude jsou kamery, odkud nás může někdo vidět. Ať už jde o ochranu, nebo něco jiného. V případě Prostějova jsou kamerami pokryty desítky míst. V některých případech se jedná o kamery soukromé. V dalších pak o ty, které využívá k udržování veřejného pořádku nebo šetření přestupkové činnosti městská policie. A právě na její přístroje se zaměříme dnešním tématu Večerníku.

Město Prostějov dlouhodobě ve zločinnosti nijak nevyniká. Naopak v republikovém měřítku patří spíše ke klidnějším místům k životě. Občas se najde budova poničená vandaly, tu a tam dopravní nehoda, nebo třeba potyčka na ulici. Nejen při těchto případech může strážcům pořádku pomoci kamerový systém. A jak připomíná ředitel městské policie Libor Šebestík, ten slouží prioritně k monitoringu veřejného pořádku.

V Prostějově se aktuálně nachází okolo čtyřiceti kamer. K tomu je třeba připočíst půltucet mobilních kamer, kterým jsou podle potřeby měněna stanoviště. Nejvíce je jich v okolí Vojáčkova náměstí a také Smetanových sadů. Možná překvapí hned kvarteto „velkého bratra“ v těsné blízkosti kina Metro 70. Většina dalších kamer je rozmístěna v centru města. Jen jediná se nachází mimo Prostějov, tím místem je ulice Marie Pujmanové ve Vrahovicích. „V letošním roce se budou přidávat čtyři nové kamery, na které byla získána dotace MVČR a modernizovat analytický software,“ prozradil Libor Šebestík.

Jak jsou na tom přestupky, které se dají odhalit právě i díky kamerám? Není jich málo a týkají se rozmanitých činností. „Kamerovým systémem se zjišťují přestupky na úseku veřejného pořádku v dopravě. Případně jsou vyhledávány trestné činnosti jako sprejerství krádeže, napadení a podobně,“ uvedl šéf prostějovských strážníků, který se dá považovat za odborníka v oboru. Ostatně sepsal i obsáhlou práci na téma kamerových systémů, jejich historie i současnosti.

Jako vše i kamerové systémy se vyvíjí. Jak jejich používání, tak zejména technologie. Platí to i o Prostějovu. „V minulosti bylo rozlišení kamer velmi malé, jednalo se o analogové kamery. V současné době je rozlišení 4k, tedy 4 x HD, což je rozlišení takzvaně UHD. Pokud dnes mluvíme o 4K rozlišení neboli UHD, obvykle myslíme rozlišení 3 840 × 2 160 pixelů. Větší množství pixelů znamená, že jsou menší. A čím menší pixely jsou, tím jemněji obraz působí,“ objasňuje Libor Šebestík a tím nepřímo varuje potenciální pachatele, aby si dvakrát rozmysleli, než se uchýlí k narušování veřejného pořádku. „Začínají se objevovat i kamery s rozlišením 8k. Tyto kamery umožňují získat i detail ze záznamu a přes digitální zvětšení – například ve vzdálenosti 100 a více metrů – rozeznat obličej či registrační značku vozidla. Toto vysoké rozlišení klade vysoké nároky i na datové spoje a úložiště záznamů, které se pohybuje řádově v desítkách terabajtů,“ doplnil.

Už nyní městská policie má například technologie, které jí umožní analyzovat poznávací značku automobilu. O dalším rozšíření a zkvalitnění kamerového systému pak mohou lidé hlasovat v anketě na internetových stránkách města www.prostejov.eu.

 

45 graf kamerovy