Moderní službou pro občany se mohou pochlubit v Kostelci na Hané. Od uplynulého čtvrtka 3. listopadu je totiž právě zde umístěný bankomat pro výběry i vklady. Novinku obyvatelé i návštěvníci města najdou v jedné z výloh obchodního domu na Jakubském náměstí.

Na bankomat se v minulosti ptali jak obyvatelé města, tak i turisté v nedalekých Čechách pod Kosířem. Dosud je tázaní posílali do Prostějova. Nyní mají obě skupiny možnost výběru o poznání blíže. „Byla to iniciativa lidí, vše vzniklo na základě již dřívějších podnětů občanů. Ovšem až nyní jsme našli výhodné podmínky pro všechny strany,“ nechal se slyšet staronový starosta Kostelce na Hané Ladislav Hynek.

Ve městě se zprovoznění bankomatu řešilo opravdu již několik let. Důvodem bylo i domlouvání smlouvy mezi bankovními ústavy a Kostelcem. „Město se bude částečně podílet na nákladech, a to formou nájmu prostor, ve kterých je bankomat umístěn. A také platbou za energie, kterou spotřebuje,“ prozradil Hynek.

Naopak v Plumlově již bankomat několik let mají. Jaké jsou ve srovnatelně velkém městě zkušenosti? „Problémy už nejsou žádné. Jisté byly na samotném začátku, když zde byl požadavek banky na určitý počet výběrů. Možná dva roky se tedy na přístroj doplácelo, ale ne moc,“ řekla nám starostka Plumlova Gabriela Jančíková. Doba se však změnila. „Dostali jsme se do stádia, kdy je výběrů tolik, že už jsme za bankomat jen rádi. Kromě úklidu a energie nás to nic nestojí. Je to příjemná služba, navíc sem chodí i lidé z různých bank – pokud vím, jsou zde výběry zdarma,“ přidala.

Kostelec na Hané byl donedávna posledním městem na Prostějovsku, kde bankomat chyběl. Od čtvrtečního odpoledne už to však neplatí.