Co v budoucnu dělat? Co mě vlastně zajímá? A jaké mám možnosti? Nejen s těmito otázkami mířily ve čtvrtek 10. listopadu do Společenského domu v Prostějově stovky žáků základních škol.

Cíl? Najít si střední školu, učiliště či rovnou gymnázium dle svých snů. A jak všichni ví, nejde o jednoduchého, ale výběr byl veliký. Už v přízemí mohli nahlédnout do improvizované autoopravny stejně jako do kadeřnického salónu. A v hlavním sále „Kaska“ bylo přímo narváno. Jak stánky jednotlivých škol, tak žáky, ale také samotnými rodiči.

„Určitě jsme dostali, co jsme čekali. Potřebovali bychom ale dělat přijímačky na pět škol, ne na dvě. Teď nás čeká třídění. Ale všichni byli milí, vstřícní, vysvětlili nám, co jsme potřebovali,“ usmála se  paní Kateřina, která dorazila se synem. „Je ale lepší, když sem jde rodič s dítětem. Více se ptá,“ směje se žena, jejíž syn by podle všeho nejraději zkusil elektrotechniku.

Na své si ale na Schalorisau 2022 přišli všichni. Jak ti, kteří by rádi řemeslo, tak mnozí další, kteří upřednostňují třeba zdravotnictví či další obory. Široká nabídka gymnázií nemohla nechat nikoho v nedbalkách i v případě, že plánuje dlouhodobé studieum a později přesun na některou z vysokých škol.

Hodně ústavů pojalo stánky tak, že si mohli zájemci o studium obor doslova osahat. A tak se na chvíli zájemci mohli stát třeba barmany. „Zaujaly mě interaktivní možnosti, jak školy své obory představují. Někteří nevědí, co si představit pod pojmem ´aplikovaná chemie´, co přesně to je, dnes už ano. Dříve tu byly ryze jen stánky,“ uvedla Kateřina Hofmanová, která dorazila coby výchovná poradkyně.

A jak se ukázalo, burza škol pomohla nejen žákům a rodičům. „Je tu možná trochu méně vystavovatelů než minule. Ale informace, pro které jsem si přišla, jsem dostala,“ konstatovala dakší z oslovených.

Jiné návštěvníky zase zaujala skutečnost, že se prezentovaly školy ze širokého okolí. Zastoupení měla třeba Jedovnice, jejíž roboti se proháněli v prvním patře. Přijeli ale také lesníci a strojaři ze Šternberka nebo zástupci střední školy hotelnictví z Jeseníku. „Jezdí k nám i studenti a studentky odsud, prakticky každý rok někdo. I tady naše maturantka pochází z Prostějova,“ svěřil se s úsměvem Ivan Prokop. Jak sám zmiňuje, už je v důchodu. Škole vzdálené přes sto kilometrů se však přesto snaží pomáhat. „Holkám se hodil řidič, tak jsem zde.“ Brzy se už ale musí věnovat zájemcům o studium.

Ti chodili ve vlnách, místy nápor lehce ustal, pak ale přišla nová vlna zájemců o střední školu nebo učiliště. Častokrát pohromadě jako výprava celé základní školy, jindy samostatně. „Překvapilo mě, že je zde spousta škol nejen z Prostějova, ale i z okolí. Dcera asi bude mít zájem o umělecký obor. Jsme zde samostatně, abychom se zaměřili na to, co nás zajímá nejvíc,“ říká Šárka Matějová, která přišla coby doprovod dopoledne. Jít s dětmi na burzu škol však nebyl ve všech případech možná dobrý nápad. „Měli jsme tu situaci, kdy matka řekla dceři, jestli si uvědomuje, že by musela být na internátu. A dcera významně odpověděla, že ji to právě proto zajímá,“ zmínil znovu se smíchem Ivan Prokop.

 

ANKETA

mezi studenty

1. Máte už nyní vybranou školu? A pokud ano, tak kterou?

2. Bylo přínosné, co jste se dozvěděli či si vyzkoušeli na burze práce?

                

Daniel NĚMEC

1) „Já bych chtěl jít na zedníka na Švehlovu střední školu a vybráno jsem měl už před burzou. Určitě chci jít cestou manuální práce.“

2) „Spíše mě to vmém přesvědčení utvrdilo. Trošku mi ale zamotala hlavu střední strojírenská škola v Lutíně, o které jsem se dozvěděl řadu informací. Přemýšlím tak ještě nad touto variantou.“

Pavel VOŠAHLÍK

1) „Obě své přihlášky budu podávat na Střední odbornou školu podnikání a obchodu. Vybrané mám už delší čas dva obory. Hlavní je pro mě sportovní management a druhou přihlášku si chci dát na turismus a cestovní ruch.“

2) „Burza mi určitě pomohla. Potvrdil jsem si, že o tyto dva obory mám zájem, navíc jsem získal další informace. Dělal jsem si také test, který tady zprostředkovali pracovníci úřadu práce, a v něm mi vyšel asistent trenéra, takže asi je to správná volba.“ (úsměv)

Martin POSPÍŠIL

1) „Mám vybrané dvě školy, mezi nimiž budu volit. Jednou z nich je TRIVIS a druhou Švehlovka, tam pak obor autotronik.“

2) „Burza mi hodně pomohla, protože jsem zjistil, že by mi ve studiu na Trivisu nebránilo astma, které mám, což jsem doteď nevěděl. Ale zaujalo mě i strojírenství, právě zmíněný obor autotronik. Ještě je čas, takže uvidím, co nakonec vyberu.“