Povodí Moravy dokončilo práce na plumlovské přehradě. Vodní nádrž po rekonstrukci bezpečnostního přelivu a vývaru splňuje nové požadavky na zabezpečení vodních děl. Práce trvaly rok a půl, jejich cílem bylo zajistit bezpečný a spolehlivý provoz vodního díla i v případě tisícileté povodně.

Rekonstrukce se týkala bezpečnostního přelivu, vývaru a pravobřežního opevnění břehu. „Provedli jsme kompletní rekonstrukci přelivné zdi bezpečnostního přelivu, přespárování dlažby ve spadišti a na dně skluzu. Dále kompletní rekonstrukci vývaru pod hrází, opravu opěrné paty a pomístní opravu pravobřežního opevnění. Smyslem provedených opatření bylo bezpečné převedení extrémních povodní a prodloužení životnosti plumlovské přehrady. Po osmdesáti letech bezproblémového provozu si nádrž tyto úpravy zasloužila,“ říká generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Práce probíhaly bez nutnosti vypustit přehradu. Kvůli pracím na skluzu a vývaru tak vodohospodáři převáděli vodu z nádrže do říčky Hloučely přes potrubí. „Abychom mohli provést stavební práce na funkčních objektech pod nádrží za plného provozu, položili jsme provizorní potrubí o délce 150 metrů, kterým jsme převáděli veškerou vypouštěnou vodu z nádrže až do prostoru za rekonstruované vývary tak, aby nedocházelo k zaplavení stavby. V srpnu jsme potrubí demontovali a průtok začali opět převádět manipulacemi přes spodní výpustě,“ vysvětluje Gargulák.

Kvůli bezpečnosti obyvatel pod hrází vodní nádrže byla v průběhu modernizace vodního díla částečně snížená hladina v nádrži, což nesli někteří provozovatelé rekreačních areálů na břehu přehrady nelibě. V průběhu letních měsíců pak docházelo k poklesu hladiny nikoliv z důvodu probíhajících prací, ale z důvodu nedostatku srážek a nízkému přítoku do vodního díla. Koupací sezóna zde nicméně proběhla.

Práce na opravách vodního díla začaly v březnu 2021 a trvaly do konce září 2022. Náklady na rekonstrukci činí zhruba 31 milionů korun. Po několikaletém odbahňování dna přehrady jde o další velkou investici do vodní nádrže z roku 1932.