Zastupitelé Olomouckého kraje na svém posledním zasedání letošního roku, které se konalo v pondělí 21. prosince, schválilo předložený rozpočet na rok 2021.

„Byli jsme pod velkým časovým tlakem, ale přesto jsme udělali rozpočtový seminář formou videokonference v minulém týdnu. Zastupitelé a zastupitelky, kteří měli zájem, se tohoto semináře mohli zúčastnit a mohli vyjádřit své připomínky, dotazy a náměty,“ uvedl hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (STAN).

Schválený rozpočet počítá s výdaji přes 5,9 miliard korun a kraj oproti minulému roku přijde i kvůli schválenému daňovému balíčku o 140 milionů. „Táhneme si s sebou navíc velkou část úvěru na tři miliardy korun uzavřeného v roce 2009. Tuto dluhovou povinnost jsme tak museli do rozpočtu příštího roku zahrnout,“ upozornil hejtman při prezentaci srovnání rozpočtů krajů podobných Olomouckému kraji.

Radní Zdeňka Dvořáková Kocourková při projednávání rozpočtů nezapomněla ocenit práci zaměstnanců krajského úřadu. „Příprava rozpočtu na rok 2021 byla uměním možného. V tekutém písku příjmů do rozpočtu jsme se snažili stavět pevné pilíře pro krajské hospodaření v nadcházejícím roce. Hlasováním vyvrcholila dvouměsíční dřina všech pracovníků úřadu, kteří měli za úkol naplánovat rozpočet s velmi nejistou příjmovou stránkou. Patří jim za to velký dík,“ uvedla Dvořáková Kocourková.

„Určitě je škoda, že se vzhledem k situaci, která panuje, musel ponížit například Program obnovy venkova. Doufám, že to finanční situace umožní a tento program budeme moci vrátit na úroveň, na které byl. Možná jej i navýšit,“ přál si člen rady Radim Sršeň (STAN).

Zastupitelé současně schválili smlouvu o revolvingovém úvěru mezi Olomouckým krajem a Komerční bankou v maximální výši jedné miliardy korun na financování oprav, investic a předfinancování evropských projektů na dobu celkem 14 let.