Strojvedoucí Jan Šperlich, který měl loni v červenci v Němčicích nad Hanou zavinit srážku dvou vlaků, přiznal u prostějovského soudu vinu. Čelí přitom obžalobě z obecného ohrožení z nedbalosti.

Strojvedoucí podle obžaloby v úseku mezi Nezamyslicemi a Němčicemi nerespektoval návěstidlo „STŮJ“ a za Němčicemi se pak střetl s osobním vlakem. „Myslím, že tu nehodu způsobil mikrospánek,“ uvedl dle zprávy ČTK u soudu Šperlich. Podle vlastních slov si z nehody, při níž se uhodil do hlavy, nic moc nepamatuje.

Při vyšetřování vyšlo najevo, že lokomotivu řídil přepracovaný, když jeho zaměstnavatel nezajistil, aby měl řádnou zákonem stanovenou dobu na odpočinek mezi směnami. Inspekce dále zjistila, že vlaky v uvedeném úseku překračovaly rychlost a používaly zakázaný způsob brzdění.

Při nehodě naštěstí nebyl nikdo vážněji zraněn, škoda byla vyčíslena na 24,3 milionu korun. Dokazování soudu, který byl odročen na leden, se tak zaměří na zprávy inspekce, skutečnou výši škody a osobnost dosud bezúhonného a spolehlivého strojvedoucího Šperlicha.