Kompletní rekonstrukce mateřské školy v Mořicích je v plném proudu. Práce začaly v létě, nakonec by měly trvat půl roku. Během nich dostane budova školky zbrusu novou podobu a zároveň dojde k rekonstrukci technického zázemí.

„Jsme asi v jedné čtvrtině, možná třetině. Bourací práce jsou hotové, rozvody víceméně taky. Na střechu už se pokládá krytina a řeší se drobné vysprávky. Mění se také sociální zázemí za nové,“ prozradil Večerníku starosta obce Tomáš Pavelka. Pro obec vyvstal kvůli rekonstrukci problém, kam načas přesunout děti. „V minulosti jsme takovou situaci při jiné rekonstrukci řešili stejně. Ne všechny děti jsou od nás a ve Vitčicích je provizorní bývalá školka. Momentálně tak dojíždí tam,“ objasnil starosta.

Důležitost a rozsah rekonstrukce odráží i cena, která se má v konečném součtu vyšplhat až na 6,3 milionu korun. Hotovo pak má být do konce roku. „Po vyklízení a stěhování bychom v průběhu ledna školku měli zpátky přestěhovat a uspořádat den otevřených dveří,“ plánuje Pavelka.

Problémem však byla právě cena prací, které se oproti původním předpokladům zvýšily. Důvod je nasnadě - dražší materiál, práce i energie. „Cenovka se opravdu posunula, a to o dobrých dvacet, pětadvacet procent. Navíc když se sháněly dotace, žádalo se v prosinci s listopadovým rozpočtem. Ve výsledku se tak stalo, že dotace nám nepokryje osmdesát procent nákladů, ale třeba jen šedesát. Pro nás je ale tato investice skutečně důležitá,“ konstatoval Tomáš Pavelka. V aktuální budově sídlí školka od roku 1973.