Toto se nestává často. Policisté museli v úterý 15. listopadu vyrazit do Brodku u Prostějova, aby k Okresnímu soudu v Prostějově doprovodili Renatu D. Ta v městysi obývá dům svého bývalého přítele.

Zůstává v něm navzdory tomu, že již obdržela výpověď z nájmu, a kromě sociálních dávek a alimentů žije též z finanční podpory jiného ze svých bývalých partnerů. Štíhlá blondýna postupně s různými muži zplodila pět dětí, které však měly vážné problémy s docházkou do školy. Důvodem byly neutěšené rodinné poměry, neustálé stěhování, hlavně pak svérázná povaha jejich maminky. Žena, kterou hned několik kantorek označilo za „notorickou lhářku“, byla obžalována z ohrožování výchovy dítěte. V minulosti však byla mimo jiné odsouzena k podmínce za zneužívání léků, a i proto jí reálně hrozí vězení. O děti pak s největší pravděpodobností přijde... 

Toto se opravdu vleče. První hlavní líčení s pětinásobnou matkou Renatou D. se u prostějovského soudu konalo už v červnu. Tehdy se však jeho hlavní aktérka vůbec nedostavila. Senát si ji však chtěl vyslechnout, nicméně narazil na absolutní nezájem ze strany obžalované. Tu nakonec minulý týden museli k soudu předvést policisté.

Renata D. pochází z Jedovnice, jak se během hlavního líčení ukázalo, v průběhu života vystřídala poměrně značné množství partnerů, stejně jako míst, kde s nimi žila. Nějaký čas bydlela v Podomí na Vyškovsku, z něj se přestěhovala do Brna a následně do Brodku u Prostějova. U prostějovského tribunálu byla obžalována z toho, že ani jedno z jejích tří školou povinných dětí nenavštěvovalo v Brodku pravidelně základní školu. V té době dvě její dcery a syn zameškali zhruba polovinu hodin, které měli strávit ve škole. Mnoho z nich zůstalo neomluvených. Kromě toho neměli potřebné školní pomůcky jako třeba oblečení do tělocviku. „Nemohu za to, že děti byly nemocné. Co se týče těch dalších věcí, pouze mě pošpinila paní ředitelka,“ tvrdila bojovně Renata D., proti níž svědčily zejména výpovědi kantorek. U soudu také bylo prokázáno, jak si „po telefonu“ dodatečně sháněla omluvenky pro své děti u postarší praktické lékařky z Blanska.

Dceru nutila, aby předstírala epilepsii

Naprosto zásadní však bylo, že se nejednalo o první problémy tohoto druhu. Stejné měla obžalovaná také v Brně, kde ji jedna z třídních učitelek její dcery charakterizovala jako „notorickou a vulgární lhářku, která se stará pouze o vlastní pohodlí“. Na tomto popisu se shodla s mnoha dalšími lidmi. Sama obžalovaná se pak před prostějovským soudem naopak prezentovala jako vystresovaná samoživitelka, která je na vše sama, dělá první poslední pro své děti a nikdo nemá právo ji soudit.

Bohužel pro ni byla v minulosti mimo jiné odsouzena za to, že svoji nejstarší dceru přinutila předstírat epileptické záchvaty, přičemž následně předepsané léky sama zneužívala. Na svém kontě však má také odsouzení za vyhrožování či poškozování cizí věci. I proto jí reálně hrozí, že kvůli zdánlivě banální záležitosti skončí ve vězení. Důvodem je, že se trestného činu ohrožování výchovy dítěte dopustila v době, kdy byla v podmínce za předchozí trestné činy. A to není vše. Vyškovský soud by se kvůli jejím opakovaným excesům měl v dohledné době zabývat odebráním jejích dětí do ústavní péče.

Navzdory dlouhému dokazování rozsudek nepadl a hlavní líčení bylo odročeno na 13. prosince.