Novou vodní plochu mohou navštívit lidé na Prostějovsku. Nedaleko Seče na horním toku Hloučely totiž najdou devět tůní. Po dohodě s vlastníkem lokality je tam vybudoval spolek Mokřady. Důvody pro vybudování pak Večerníku sdělil Jaromír Maštěra, který se za spolek na změnách místa podílel.

„Tůně mají hodně významů. Například pomáhají s regulací klimatu, dále podporují vodní cyklus a zpomalují odtok vody z krajiny. A navíc pomáhají s rozmanitostí druhů rostlin a živočichů. Mají tak přínos pro přírodu i pro člověka,“ uvedl muž. „Hodně se zaměřujeme na rozmanitost živočichů a rostlin. Snažíme se podporovat zejména obojživelníky. V oblasti neměli moc možností k rozmnožování,“ konstatoval pro Večerník k této novince.

Projekt vznikl s pomocí dvou organizací: Nadačního fondu Veolia a Českého svazu ochránců přírody. Ochránci přírody zajistili od fondu finance, vlastní realizace se ujal spolek Mokřady. Jak ale zajistí, že v místě mokřady ještě za několik let budou a nezaniknou? „Vlastník se bude starat dál. Důležité je také hospodaření v sousedství tůní. Část okolního porostu bude procházet sečením,“ vyjádřil se Jaromír Maštěra.

Spolek Mokřady funguje už jedenáct let. Původně pochází z Vysočiny, nicméně už uskutečnil několik akcí napříč kraji. Je tedy možné, že se na Prostějovsko ještě vrátí. „V této chvíli neplánujeme žádný další projekt. Chtěli bychom ale pracovat na Vyškovsku, u Pustiměře a předpokládám, že se objeví časem i něco v okolí Prostějova,“ upřesnil Maštěra.