V tomto si nejsme rovni. Inflace se sice dotýká úplně všech, někdo ji však musí řešit výrazně více a jiný méně. Aktuální zdražování dle průzkumu velmi silně pociťuje zhruba třetina Čechů, asi čtvrtina se pak obává dopadů inflace na hospodaření svých domácností. Polovina těch, kteří pociťují vlnu zdražování, omezila své výdaje, dalších 40 procent to plánuje. Vyplývá to z nedávného průzkumu, který provedla výzkumná agentura Median pro společnost Broker Consulting.

Češi podle průzkumu vnímají nejvyšší nárůst cen u potravin, pohonných hmot a energií. Devět z deseti Čechů předpokládá, že si kvůli inflaci bude muset ještě více utáhnout opasky. Jako hlavní úsporný nástroj volí více než polovina Čechů aktivní vyhledávání slev. Lidé omezují také některé výdaje běžného provozu, bez nichž se mohou obejít. Dle odborníků s inflací nejvíce bojují domácnosti s nízkými příjmy, které často mají malé úspory. Právě tato skupina domácností už musela omezit své výdaje nebo hledat další zdroje svých příjmů.

Kvůli horší finanční situaci se chystá třetina lidí výrazně nebo z části snížit náklady na stravování v restauracích, čtvrtina omezí výdaje na kulturu či cestování. Každý čtvrtý respondent se touto cestou připravuje na pokrytí zvýšených nákladů za energie během topné sezóny, dalších 35 procent k tomu plánuje přistoupit.

Možností, která může vést ke zlepšení finančního stavu, je zvýšení příjmů formou brigády či přivýdělku. K takovému kroku se chystá čtvrtina procent respondentů, dalších 23 procent si už touto cestou k výplatě přilepšuje.

Průměrné úspory se u nás pohybují mezi 100 000 až 300 000 korun. Shodný počet respondentů (13 procent) má našetřeno do 10 000 korun, nebo vyšší obnos mezi 300 000 až 500 000 korun. Převážně jde o úspory těch, kteří mají vyšší vzdělání nebo jsou OSVČ. Co se týče způsobů uložení, nejvíce frekventovaným je spořicí (65 procent) a běžný účet (64 procent). Vedle toho Češi nejčastěji směrovali naspořené finance do penzijního připojištění a stavebního spoření. Na třetím místě jsou investice ve fondech, do nich spořící přesunuli 15 procent úspor.