Druhé zasedání zastupitelstva statutárního města Prostějova se konalo v úterý 22. listopadu. V prostorách obřadní síně radnice rokovalo o 20 bodech hned 34 zastupitelů a zastupitelek. Chyběl jediný Tomáš Blumenstein (ODS spolu s nezávislými osobnostmi Prostějova) se musel omluvit. Velká část programu prošla bez problémů, jako například změny v městské policii, větší kompenzace společnosti FTL za provoz městské hromadné dopravy či některé dotace. U dalších ale vznikl ostrý spor. A zasedání zastupitelstva zakončil slovní konflikt mezi náměstkem primátora Milošem Sklenkou (ANO 2011) a opozičními zastupiteli...

Jednání už podruhé v řadě začalo slavnostním slibem nového člena. Tím byl Tomáš Lázna. V době ustavujícího zasedání se totiž nacházel pracovně v Japonsku. Poté došlo na dva proslovy nečlenů zastupitelstva, kteří mají pravidelně vyhrazeno místo v začátku jednání. Vystoupil Jan Navrátil, který byl dvě volební období zastupitelem. A také Čeněk Svoboda. Zatímco Navrátil hovořil o odpadovém hospodářství a připomněl vedení města, že jej čeká řešení koncepčních otázek, Svoboda žádal o získání vodovodní sítě a vody jako takové do majetku města.

V dalších bodech zastupitelé schválili pojmenování pěti nových ulic. Na území města se už setkáme s ulicemi Jilmová, Platanová nebo třeba Ztracená.

Bez problémů prošly i další návrhy. Třeba navýšení počtu strážníků o jednoho na současných 61. Totéž platí o dotaci pro ADP Sanco či dětských vesničkách. Rovněž zastupitelé odsouhlasili zamítnutí poskytnutí pozemku na půjčovnu sportovního zařízení. A Olšanům u Prostějova pak přiklepli zastupitelé 1 000 000 korun na čištění podzemní vody. Velmi stručné pak bylo sdělení ohledně jednání s Manthellanem. „Mediátor nás neoslovil, že by měl návrh řešení od Manthellanu. Očekávám jej do konce roku,“ konstatoval primátor František Jura.

Zastupitelstvo se ale neshodlo na několika bodech. První byl návrh na pokrácení dotace Junáku, a naopak plné vyhovění akci „Sportovní hvězdy dětem“. Dalším sporným bodem se stala petice proti vzniku parkovacího domu v ulici Újezd.

Největší hádky ale vypukly v samém závěru, kdy se zastupitelé vrátili k bodu nano nástřiků ve školách. Část opozice je trvale kritizuje s poukazem například na to, že není jasné, jaké mohou být dlouhodobé účinky na zdraví. Radě se zase nelíbilo, že se Aleš Matyášek (Na Rovinu!) bez uvědomění vedení města účastnil semináře o tématu, kde „haněl“ kroky města. Slovní souboj pak svedl Miloš Sklenka (ANO 2011) s dalšími opozičníky. Údajně měl totiž vytvářet protizákonný obsah na sociální síť. Sklenka žádal buď důkazy, nebo omluvu. Nedočkal se ani jednoho. „Měl bych říct na shledanou, ale chtělo by se mi říct i něco jiného...,“ zakončil viditelně otrávený primátor úterní zasedání.

Inu, koho jsme si navolili, toho tam máme...

 

Podrobné zpravodajství ze 2. zasedání prostějovského zastupitelstva najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 28. listopadu