Příjemná atmosféra, radostné očekávání Vánoc dětí. A samozřejmě těšení se na to, až zdejší stromeček odhalí své barvy. Ke dvěma stovkám lidí se v pátek v podvečer sešly u vánočního stromečku na náměstí v Němčicích nad Hanou ti nejmenší i ti věkově pokročilí. Kdo dorazil dříve, měl štěstí: vyhnul se malé tlačenici u stánků. V nich si mohl člověk koupit vánoční zboží, ale také hračky. K mání byl i vánoční punč nebo třeba pečivo.

Po sedmnácté hodině se lidé přesunuli k pódiu, které se nacházelo naproti radnici. Děti, mládež, starší i mladší: postupně se na pódiu vystřídaly desítky vystupujících. Nechyběly ani benjamínci z mateřské školy. Nejen ony si vysloužily velký a hlasitý potlesk.

„Rok utekl hodně rychle,“ konstatovala paní Monika při poslechu programu. Mezitím kolem běhaly děti se svítícími hračkami a všude byla cítit vůně punče. „Program je moc pěkný. Přišli jsme hlavně na vystoupení školky a dalších. Ale malý ještě nevystupuje,“ usmívala se Monika, která dorazila s malým klučinou.

Rozsvěcení stromku v Němčicích patřilo k těm, při nichž si organizátoři dali obzvlášť záležet: spousty vystoupení, tanců, písniček. Nechybělo ani kázání faráře Tomáše Strogana. „Advent je doba přípravy. Chceme mít radost z rodiny, přátel, ze vztahů. Proto je třeba příprava,“ říkal mimo jiné. „Ta vnitřní zahrnuje vše, co překáží našim vztahům. A brání tomu, abychom si byli blízko,“ apeloval dále. Ve svém projevu připomněl symboliku adventního svícnu i důležitost toho, mít v co věřit. Ještě předtím, než došlo k rozsvícení stromu doprovázeného nadšením dětí, jej farář pokropil svěcenou vodou.

 

Další zpravodajství z rozsviceni vánočních stromků na Prostějovsku najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 28. listopadu