Minulé úterý 22. listopadu museli hasiči zasahovat u požáru na místním nádraží v Prostějově, kde začal hořet jeden ze starších objektů. Konkrétně šlo o dřevěnou budovu využívanou pro skladování topiva. Požár vznikl v podkrovní části, naštěstí díky včasnému zásahu se oheň dále nerozšířil a nezpůsobil mnohem větší škodu. Zraněn nebyl nikdo a škoda je vyčíslena až do výše půl milionu korun. Co přesně stálo za vznikem požáru, je nyní v šetření hasičů. Podle exkluzivní výpovědi jednatele firmy Licea, která zde provozuje prodejnu, se ale téměř jistě jednalo o počínání bezdomovců, se kterými zdejší podnikatelé bojují dlouhodobě. 

 

K požáru vyrazily hasiči v úterních večerních hodinách. „Čtyřem jednotkám se včasným zásahem podařilo zabránit výraznému rozšíření. Pomocí několika proudů a postupným rozebráním části zasažené střechy se po zhruba dvou hodinách oheň podařilo zlikvidovat. Z podkroví se požár nedostal do vnitřních prostor a vnitřní prostory tak nebyly zasaženy,“ informoval Zdeněk Hošák, mluvčí HZS Olomouckého kraje. Na místě zasahovaly kromě profesionální jednotky z Prostějova také hasiči z Vrahovic, Žešova a drážní jednotky Správy železnic.

Co přesně za požárem stálo, je aktuálně v šetření. K události se exkluzivně pro Večerník vyjádřil jednatel firmy Licea Ludvík Bittner, který si je jistý, že vznik ohně mají na svědomí místní bezdomovci.  „Na 99,9 procenta vznikl požár právě od nich. Dělají tu pravidelně nepořádek a není to s nimi vůbec jednoduché, jsou tu pravidelně, ale nemůžeme být na místě ve dne v noci,“ prozradil rozhořčeně a vzápětí pokračoval. „Nejvíce mě mrzí jedna věc. Škoda na této budově, která patří městu, je mezi tři sta padesáti tisíci až půl milionem korun, což není malá částka. A tady jim ještě někteří místní politici zařídili, že se jim vařila a rozdávala polévka... Výsledkem tak je, že jim někteří navaří a oni na oplátku zapálí městskou budovu,“ doplnil evidentně rozzlobený jednatel firmy zabývající se prodejem i výkupem ovoce a zeleniny. 

Na potíže s lidmi bez domova přitom upozorňuje už delší dobu a nyní to vyvrcholilo otevřeným plamenem. „Ohrožují nejen majetek města, ale i náš, protože my tady máme také řadu věcí, ať už se jedná o brikety, substráty, nebo hnojiva. Obrovské poděkování patří hasičům, kteří včas k místu požáru přijeli. Jen díky tomu škoda není škoda i na majetku druhých. Velké poděkování patří domovní správě, která na tom začala hned od středy pracovat, aby se zde dalo fungovat, protože vzala za své nově vybudovaná voda, elektřina a telefonní přípojka. Magistrát tak udělal maximum pro to, abychom mohli co nejdříve znovu otevřít,“ vzkázal poděkování Ludvík Bittner. „Problémy s bezdomovci panují dlouhodobě a nic se s tím neděje. Snad se to tak nyní začne více řešit,“ zadoufal.