Nedávná exploze rodinného domu v Olšanech u Prostějova se stala tématem pro velké cvičení složek IZS ve Vrahovicích. To probíhalo uplynulý čtvrtek 24. listopadu a pokračovalo i následující den. 

 

Kdo viděl zasahující hasiče, záchranáře i policisty, musel nabít dojmu, že ve Vrahovicích došlo k nějakému velkému neštěstí. Nic takového se ovšem naštěstí nebylo. Celá simulovaná akce měla prověřit zejména vzájemnou koordinovanost složek integrovaného záchranného systému. Za město Prostějov se jí zúčastnil primátor František Jura spolu s náměstkem Jiřím Rozehnalem

Zapojili se také strážníci Městské policie Prostějov, kteří při této příležitosti vyzkoušeli mobilní termokameru a její využití v případě ostrého zásahu. „Její výhodou jsou vlastní akumulátory, které umožňují několikahodinový provoz a schopnost nasazeni do akce během pár minut,“ upozornila Anna Kajlíková, referent mediální komunikace prostějovské radnice. „Kamera má šifrované spojení a je připojena přes datové služby telefonního operátora. Umožňuje Integrovanému záchrannému systému přenos z místa zásahu, koordinaci s velitelem zásahu a ostatními složkami,“ prozradil vrchní komisař prostějovské městské policie Petr Zapletal.

Cvičení složek IZS pokračovalo i v pátek v centrále Hasičského záchranného sboru v Prostějově, a to nácvikem logistiky krizového štábu. V něm za město kromě primátora figurovala také jeho první náměstkyně Milada Sokolová.