Velká diskuse se na úterním zastupitelstvu rozpoutala kolem Národního domu a jeho budoucnosti. Ne však kolem památky jako takové, ale společnosti, která provozuje restauraci nebo vinárnu. Došlo totiž na rozhodování o tom, zda společnost podpořit dalšími 800 000 korunami. Ne všichni zastupitelé a zastupitelky o tom ale byli přesvědčeni a další chtěli řešit budoucí provoz zařízení. Kolem tématu se tak strhla nemalá diskuse.

Někteří z členů prostějovského zastupitelstva se vyslovili pro to, aby restauraci nově provozoval soukromý subjekt. „Jsem přesvědčen, že by neměla být provozována městem. Magistrát by naopak měl zajistit provozovatele. Je to v současnosti takový přežitek komunálního socialismu a pokřivuje to tržní prostředí,“ uvedl Martin Hájek (Na Rovinu!). Připomněl zároveň, že restauraci město nepodporuje dotací poprvé, a asi ani naposledy. „Jde o černou díru na peníze,“ dodal. Další ze zastupitelů poukázal na s radnicí sousedící restauraci, která se nachází v městské budově, přičemž magistrát ji neprovozuje. A funguje.

Ke slovu se dostal také Martin Křupka, který Národní dům vede jakožto ředitel příspěvkové společnosti. Současně i zastupitel za SPD hájil současnou situaci a varoval, že v případě zajištění provozovatele by nešlo vše hladce. „Musíme se na restauraci dívat jako na úplně jiný objekt. Srovnávat Plzeňku a Národní dům ani nejde. My jsme zařízení hlavně vhodné k akcím, ne na páteční večer k posezení,“ glosoval. A zmínil například vysoké náklady na energie a rozlehlost prostor, která je zase spojená s množstvím personálu. Debata se dotkla i faktu, že si zde praxi odbývají učni. „Sice dostávají prostor i jinde. Ale my se věnujeme učňům jinak, více do hloubky,“ vyjádřil se Křupka.

Někteří zastupitelé pak poukazovali například na to, že do podniku chodí méně lidí, než by mohlo. Jiní si zase stěžovali na malou provázanost s představeními divadla.

Do diskuse se nakonec vložil také primátor František Jura. „S restaurací jsou tři možnosti: zavřít a zakonzervovat, nebo vyřešit pronájem a pak samozřejmě jednat, co bude dál. Dle mého názoru je to poslední naše památka s restaurací, která stojí za to, aby ji lidé navštívili,“ uvedl.

Po zhruba čtvrthodinové debatě bylo jasno, požadovanou částku společnost dostala. Padl však příslib, že se vedení města bude budoucností společnosti zabývat.

 

Podrobné zpravodajství ze 2. zasedání prostějovského zastupitelstva najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 28. listopadu