Nespokojenost vyjádřila část obyvatel města s plánovanou stavbou v ulici Újezd. V sousedství policejního obvodního oddělení by měl vzniknout dopravní terminál a také parkovací dům. Desítky lidí vyjádřily své obavy z novinek peticí. A tu minulé úterý mělo k projednání zastupitelstvo města.

 

„Jde mimo jiné o to, aby existovala studie o měření zátěže, než bude projekt odstartován,“ konstatoval jeden z opozičních zastupitelů. Některé námitky pak shrnul primátor. „Petice nesouhlasí například s tím, aby mizela zeleň, a tvrdila, že akce není v souladu s územním plánem. Ale je s ním v souladu. Doprava bude obstarána z okružní křižovatky na Újezdu,“ objasnil František Jura (ANO 2011).

Obavy o zeleň pak podle něj také nejsou na místě. „Dojde k zabrání 1070 metrů čtverečných keřů a náletových ploch plus pokácení 62 stromů. Místo toho vysadíme 102 stromů a 950 keřů. Objekt navíc bude mít zelenou střechu, popínavé rostliny a vsakovací plochy,“ konstatoval prostějovský primátor s tím, že by se situace v lokalitě měla v tomto ohledu zlepšit.

Opozice si však tak jistá nebyla. Navíc se některým zastupitelům nelíbilo, že petici dostali k nahlédnutí až těsně před zastupitelstvem. „Je pravda, že petice přišla 9. listopadu na magistrát a byla adresována ‚zastupitelům‘? Proč nebyla přeposlána ihned?“ ptal se František Švec (Na rovinu!). Primátor ubezpečil, že nešlo o úmysl. „Taková chyba se stane maximálně jednou za deset let,“ glosoval situaci citátem z filmu Jáchyme, hoď ho do stroje.

Nakonec navrhl, aby přítomní vzali petici na vědomí. Zároveň ale dodal, že se jí může podrobněji zabývat příští zastupitelstvo. Návrh následně výraznou většinou hlasů prošel.  

 

Podrobné zpravodajství ze 2. zasedání prostějovského zastupitelstva najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 28. listopadu