Na rozdíl od předchozích let zažili hasiči poměrně poklidnou noc ze Silvestra na Nový rok. V Olomouckém kraji vyjížděli během oslav příchodu roku 2021 pouze k sedmadvaceti zásahům, z toho jen ve třech případech v Prostějově. K těm „nejtěžším“ patřilo zřejmě vyproštění čtyř osob z výtahu v ulici Antonína Slavíčka.

„Silvestrovské oslavy nejen v Olomouckém kraji byly výrazně ovlivněny mimořádnou situací, vládními opatřeními a s tím se ruku v ruce nesla obava možných nebezpečných situací při manipulaci široké veřejnosti se zábavní pyrotechnikou v době, kdy je nařízen zákaz vycházení. Naopak šlo přepokládat, že právě tato opatření pro většinu obyvatel budou důvodem rušení aktivit v podobě ohňostrojů či podobných aktivit, kdy je předpoklad nebezpečí neopatrné či nedbalostní manipulace s otevřeným ohněm,“ konstatoval Zdeněk Hošák, tiskový mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje. „Naše odhady o menším počtu mimořádností, kdy je nutné přivolat hasiče, se naštěstí naplnily. Tedy samozřejmě v tom pozitivním slova smyslu. Výjezdů během posledního dne roku 2020 a příchodu roku nového 2021 z pohledu na požáry bylo rapidně méně,“ prozradil.

V celém kraji tak hasiči zaznamenali nejvíce výjezdů k hořícím kontejnerům na tříděný odpad. V jednom případě se jednalo také o zásah v Rejskově ulici v Prostějově, a to ve čtvrtek 31. prosince těsně před půl osmou večer. „Ve stejný den těsně po poledni jsme v bytě na Vojáčkově náměstí v Prostějově otevírali dveře bytu pro potřeby Policie ČR. Dvě hodiny po půlnoci na Nový rok pak hasičská jednotka z Prostějova zasahovala v panelovém domě v ulici Antonína Slavíčka. V zaseklém výtahu uvízly čtyři osoby, které bylo potřeba vyprostit,“ informoval mluvčí krajských hasičů.