Jedná se o jednu z nejoblíbenějších taškařic vůbec. Silvestrovský ohňostroj spolehlivě na prostějovské náměstí přitáhne davy lidí. V uplynulých dvou letech však milovníci světelných efektů měli utrum. Kvůli koronavirové pandemii zůstala obloha temná a náměstí prázdné.  O to vyšší návštěvnost se dá očekávat letos, a to i s ohledem na fakt, že na letošní ohňostroj půjde rekordní suma peněz. 

Program na náměstí s reprodukovanou hudbou bude probíhat již od 19:00 hodin, první silvestrovská světlice vzlétne k prostějovskému nebi přesně ve 20:00 hodin. Ne vždycky tomu ovšem bylo v tento čas. Až do roku 2009 vítaly oficiální prostějovské ohňostroje příchod nového roku vždy s úderem půlnoci. K tehdy vpravdě revoluční změně došlo v závěru roku 2010. Rozhodnutí padlo zejména kvůli rodinám s malými dětmi, které by si jinak show musely nechat ujít. Změna se osvědčila, a kromě dvou covidových let se davy lidí na náměstí vždy sešly právě čtyři hodiny před koncem starého roku.

Pravidelnou show stejně jako v předchozích letech letos opět zajistí společnost Pyro&Art z Olomouce. „Máme s touto firmou dobré zkušenosti a z naší strany nebyly za dobu spolupráce k její činnosti vážnější připomínky. Co se týká ceny, nedá se nic dělat, všechno šlo nahoru,“ vysvětlil tuto volbu František Jura (ANO 2011), primátor statutárního města Prostějov.

Navržený scénář bude doplněn o hudbu a mluvené slovo. Vlastní ohňostroj bude trvat asi 15 minut a přijde na 350 900 Kč, což je o 60 tisíc víc než v roce 2019 a tím pádem je to nejvyšší suma v historii. Svoji roli ve stanovení této částky nepochybně sehrála i aktuální inflace. „Půjde o show kombinující hudbu, mluvené slovo a pyrotechnické efekty. Hlavním motivem ohňostroje je příchod Pernštejnů do Prostějova,“ přiblížila letošní téma první náměstkyně primátora Milada Sokolová (ODS spolu s nezávislými kandidáty města Prostějov). 

Ohňostroj doplněný o muziku i komentář byl poprvé k vidění na konci roku 2016. To se projevilo také na ceně. Navzdory tomu, že připravenou show zahalila inverzní mlha tak hustá, že by se dala krájet, setkala se i tato novinka s veskrze pozitivními ohlasy.

Bezpečnostní zóna bude stejná jako v předchozích letech. Vstup na náměstí bude od 19:30 hodin umožněn pouze ulicemi Kramářská, Kostelní nebo ze spodní části nám. T. G. Masaryka, tedy od Zlaté brány. Ve spolupráci se strážníky městské policie bude zajištěno, aby vlastníkům a nájemníkům domů v bezpečnostní zóně nebyl znemožněn přístup do objektů. Omezeno však bude setrvání v této zóně po dobu trvání ohňostroje. Strážníci budou připraveni také dohlížet na maximální pořádek při silvestrovských a novoročních oslavách.

 

49 graf