V úterý 6. prosince 2022 jsme v brzkých ranních hodinách uskutečnili v Mohelnici a Lošticích na Šumpersku dopravně bezpečnostní a preventivní akci se zaměřením na řidiče motorových vozidel, chodce a cyklisty.

Při akci jsme kontrolovali řidiče motorových vozidel, zda před jízdou nepožili alkoholické nápoje a zda nejsou pod vlivem omamné nebo psychotropní látky. Zaměřili jsme se také na neosvětlené chodce a cyklisty. Obecně platí, že chodci a cyklisté jsou jednou z nejohroženějších skupin v silničním provozu.

Při akci bylo zjištěno celkem deset přestupků a přestupcům byly uloženy pokuty v příkazním řízení v celkové částce 2 600 korun. Alkohol nebyl zjištěn u žádného z řidičů. U dvou cyklistů jsme zjistili nedostatečně osvětlené jízdní kolo. Některým chodcům a cyklistům jsme předali reflexní prvky a vysvětlovali jim, že být vidět se opravdu vyplatí.

Rady a doporučení

Viditelnost lze zvýšit vhodnou barvou oblečení a doplňky z fluorescenčních materiálů, které zvyšují světlený kontrast vůči pozadí a prodlužují tak vzdálenost, na jakou může řidič chodce nebo cyklistu zaznamenat.

Fluorescenční materiály

 

  • zvyšují viditelnost za denního světla a za soumraku, ve tmě však svou funkci ztrácejí
  • nejčastěji používanými barvami jsou jasně žlutá, zelená a oranžová

Reflexní materiály

 

  • odrážejí světlo v úzkém kuželu zpět ke zdroji, a to až na vzdálenost kolem 200 metrů
  • výrazně zvyšují viditelnost za tmy