Advent je v plném proudu, Vánoce za dveřmi a čím více se blíží, tím více zavládá v ulicích chaos a zmatek. Lidé jsou roztržití. A prostějovští strážníci upozorňují, že tento čas není jen časem radosti a veselosti, ale také časem nejvyšší aktivity zlodějů a kapsářů.

„Plné obchody a tržiště jsou pro ně úplný ráj. Využívají tlačenic i toho, že lidé s sebou při nákupech vánočních dárků nosí víc peněz a jsou také méně opatrní,“ míní Tereza Greplová, vedoucí oddělení prevence kriminality Městské policie Prostějov. „Velice často všichni chvátají a tím zapomínají na svoji bezpečnost a ochranu svého majetku,“ přidává.

 

Velká koncentrace lidí!

Nejnebezpečnější jsou podle strážců zákona a pořádku místa s větší koncentrací osob. „Tam lidé musí mnohem víc pozorovat okolí a hlídat si své věci. To znamená hlavně při nákupech v supermarketech, v dopravních prostředcích nebo na vánočních trzích,“ připomíná Greplová a vzkazuje důležité rady: „Peněženku a doklady by lidé měli nosit odděleně, cennosti neukládat do batohů na zádech nebo do bočních kapes oblečení. Při nakupování je také nebezpečné odkládat tašky s doklady a věcmi do nákupních vozíků.“

Pozor na parkovištích!

Lidé by podle strážníků neměli zapomínat ani na ostražitost na parkovacích plochách. „Na parkovištích dochází k chaotickým situacím. Při ukládání nakoupených věcí do vozidla je třeba se dívat kolem sebe. Na parkovištích se mohou pohybovat osoby, které využívají vaší nepozornosti při překládání nákupu z nákupního vozíku a v nestřežené chvíli vám mohoou odcizit peníze a doklady nebo i část nákupu,“ míní Greplová. „Apelujeme na řidiče, aby si ze svého vozidla nedělali výkladní skříň. I pouhé ponechání igelitové tašky s bezcenným obsahem může potenciálního pachatele zaujmout.“

Ani internet není bez nebezpečí!

Nebezpečí číhá i na internetu. Nákup dárku přes e-shopy je poměrně rychlou a pohodlnou alternativou, jak se vyhnout předvánočnímu shonu. Mluvčí strážníků Greplová k tomu však uvádí: „Ale i to má svá pravidla. Než dojde k nákupu přes internet, je dobré si předem prodejní místa ověřit. A při nákupech od soukromých osob je vhodnější preferovat platbu při převzetí zboží.“

Na večírcích s mírou a rozumem!

V období Vánoc přichází na řadu i vánoční večírky a novoroční oslavy, kde je obvyklá i konzumace alkoholických nápojů. V těchto případech strážníci doporučují nepřehánět to s nadměrnou konzumací alkoholu a tím předcházet zdravotním problémům nebo různým konfliktním situacím, jako jsou rvačky, výtržnosti nebo dopravní nehody.

S rachejtličkami opatrně!

K večírkům, hlavně pak k novoročním oslavám obvykle patří i zábavní pyrotechnika. „Doporučujeme kupovat pouze certifikované výrobky, které prošly řádným testováním bezpečnosti a splňují stanovené technické požadavky,“ radí mluvčí Greplová s tím, že dále by každý pyrotechnický výrobek měl mít návod psaný v českém jazyce. Při manipulaci s pyrotechnikou je obecně zapotřebí dbát zvýšené opatrnosti. „Nikdy bychom s pyrotechnickými předměty neměli manipulovat pod vlivem alkoholu nebo látek ovlivňujících naši pozornost a žádném případě by s těmito výrobky neměly manipulovat děti, a to ani pod dohledem dospělých osob!“ dodává mluvčí.

Neváhejte všechna protiprávní jednání hlásit!

„Doporučujeme všechny krádeže a další protiprávní jednání vždy ohlásit na linku 158 nebo 156, aby mohla být učiněna opatření ke zvýšení bezpečnosti a pachatelé odhaleni,“ vzkazuje čtenářům Večerníku Tereza Greplová. „Při dodržování zásad bezpečného chování přispěje každý z nás k tomu, abychom prožili adventní čas a oslavy příchodu nového roku v klidu a pohodě,“ doplnila závěrem.