Můžu si s autem dělat, co chci. S tímto přístupem zřejmě pracují mnozí majitelé vozidel. Zatímco se však někteří mění na vozovce v piráty silnic, další se stávají zakladateli černých skládek. Svá auta nechávají v ulicích města napospas osudu ve stylu „někdo s tím něco udělá“. Výsledkem jsou pak nejen plnější a méně výstavní ulice, ale v konečném důsledku i pokuty.

S problémem se Prostějované setkávají už dlouho. Na sídlištích, v centru města, ale také na velkých parkovištích u nákupních center. Mezi „běžnými“ vozidly se tu a tam najde takové, co už zjevně dlouho nikam nevyjelo. A nejspíš už ani nevyjede. Magistrát se před několika lety rozhodl problém řešit, načež nepoužívaná auta začal odtahovat.

„V současné době již podalo město jako vlastník příslušných pozemních komunikací, z nichž byla tato vozidla odvezena a odstavena, prostřednictvím odboru správy a údržby majetku města na příslušný silniční správní úřad celkem osm žádostí o povolení prodeje takto odtažených silničních vozidel ve veřejné dražbě,“ uvedl Jiří Pospíšil, náměstek primátora zodpovědný za oblast dopravy a komunálních služeb. „Dražba by dle předpokladů mohla proběhnout v první polovině roku 2023,“ dodal.

Prostějovský magistrát každoročně odstraní z parkovišť ve městě desítky aut v často katastrofálním stavu a poté, co se s nimi potkají vandalové. Majitelé vozidel přitom riskují nejen zničení svého nevyužívaného majetku, ale hlavně pokutu. „Dopouští se hned několika přestupků. Jde o propadlou technickou kontrolu, nezaplacené povinné pojištění a navíc auto zabírá veřejné prostranství,“ sdělil Večerníku Libor Šebestík, ředitel Městské policie Prostějov. Vyzdvihl, že se zrychlilo tempo vyřízení odtahu, a tím čištění ulic města. „Letos jsme s tím dost pohnuli, ale narazili jsme i na problematický případ. Jde o auto porostlé mechem. Zjistili jsme, že je v dědickém řízení, z čímž nijak nepohneme. Jde ale o výjimku, obvykle jsou vozidla odstraněna do roka,“ pověděl Šebestík.

Na auta, s nimiž zjevně majitel dlouho nemanipuloval a která zabírají odstavné plochy, mohou lidé upozornit jak magistrát, tak právě městskou policii.