Tento chlapík už to ve vězení dobře zná. Naposledy z něj byl Jan Daniel propuštěn v roce 2018. Přesto neměl nejmenší chuti se do něj opět vracet. Muž, který má zřejmě kvůli dluhům a exekucím trvalé bydliště na radnici v Dobromilicích, dle svých slov obývá polorozpadlý dům v sousedních Víceměřicích.

Problém je v tom, že zde nemá právo přebývat. U prostějovského soudu byl minulé úterý 29. listopadu obžalován z toho, že opakovaně řídil bez řidičského průkazu. Kdyby měl kde bydlet, vše by skončilo trestem domácího vězení. Jenže nemá. A tak prostějovský soud neměl jinou možnost než jej poslat do vězení... 

Jan Daniel dostal už v roce 2016 zákaz řízení na pět let. Do této doby se mu přirozeně nezapočítával čas strávený za mřížemi. A to se mu stalo osudným. Letos v srpnu jej policisté zastavili na silnici mezi Doloplazy a Dobromilicemi. Zjistili přitom, že řídí, přestože nemůže. Vzhledem k tomu, že to nebyl první podobný přečin, následovat musel trest. Jaký, to však byla otázka.

Obžalovaný se před tribunálem ke všemu přiznal, přišel zároveň s vysvětlením, že řídil, protože se mu udělalo špatně a musel do nemocnice. To mu však nijak nepomohlo. „Pokud tomu tak skutečně bylo, tak už jste vůbec neměl řídit a měl jste si přivolat záchranku,“ upozornil soudce Petr Vrtěl, který však vzhledem k přiznání uvažoval o trestu domácího vězení.

Jenže v rámci dokazování vyšlo najevo, že obžalovaný nemá oficiálně kde bydlet. To, že má kvůli dluhům a exekucím trvalé bydliště na radnici v Dobromilicích, by ani tak nevadilo. Výrazně horší pro něj byl fakt, že nikde není veden ani jako nájemník. Dle svých slov reálně obývá dům ve Víceměřicích, kde má žít mimo jiné s manželkou a vnoučaty. Nevzhledná nemovitost v katastrofálním stavu patří ostravské společnosti Comfort reality a jejímu jednateli Davidu Migdalovi.

Tento obchodník s chudobou se svými cikánskými nájemníky uzavřel smlouvu, která striktně definuje počet i konkrétní obyvatele, kteří v něm mohou žít. jedenašedesátiletý Jan Daniel mezi nimi rozhodně nefiguruje. Když na to soudce Petr Vrtěl obžalovaného upozornil, jedenašedesátiletý muž nedokázal zkrotit svůj temperament a hlavní líčení v rozčilení opustil... Když se vytrucoval na chodbě, tak se do jednací místnosti vrátil, aby si vyslechl rozsudek. Ten zněl na 18 měsíců nepodmíněně se zákazem řízení na další dva roky. „Polehčující okolností v tomto případě bylo doznání, přitěžující naopak trestní minulost obžalovaného. Přesto soud zvažoval uložení trestu domácího vězení, ukázalo se ovšem, že obžalovaný nemá oprávnění k tomu, aby mohl někde bydlet. Bohužel tedy nejsou splněny podmínky pro uložení alternativního trestu. Soud tak nemůže jinak než přikročit k nepodmíněnému trestu,“ potvrdil své uvažování soudce s tím, že obžalovaný dopředu věděl o tom, že si má zajistit platné potvrzení o tom, že může někde bydlet. „Je škoda, že tak neučinil,“ uzavřel Petr Vrtěl.

Rozsudek dosud není pravomocný, Jan Daniel se proti němu chystá odvolat.