David Hepnar je rodák z Nezamyslic, nyní žije s manželkou v nedalekých Dřevnovicích. První příznaky krutého a nevyléčitelného onemocnění ALS zaznamenal v roce 2015 a od roku 2018 je trvale napojen na umělou plicní ventilaci. Jeho zdravotní stav vyžaduje péči 24 hodin denně, kterou mu obětavě zajišťuje manželka Žaneta. Loni před Vánoci byla vypsána sbírka, která probíhala až do konce června letošního roku. A Večerník zajímal její výsledek stejně jako to, na co byly peníze použity.

Tuto situaci si nikdo z nás nedokáže ani představit. Je tomu už šest let, co si rodák z Nezamyslic David Hepnar vyslechl obzvláště krutou diagnózu. Vyučený automechanik do té doby vedl velmi aktivní život, podnikal, miloval motorky, procestoval na nich celou naši vlast, měl rád společnost a rád navštěvoval hudební festivaly. Jenže v prosinci roku 2016 se vše změnilo. Davidovi byla diagnostikována smrtelná a nevyléčitelná amyotrofická laterální skleróza známá pod zkratkou ALS, která člověku postupně paralyzuje veškeré svaly, ovšem při zachování všech jeho psychických funkcí. Ze známých osobností na ni zemřel například někdejší premiér Stanislav Gros. V této neuvěřitelně těžké situaci mu již několik let zůstává statečnou oporou jeho manželka Žaneta, se kterou se seznámil při jedné z návštěv v nemocnici.

Rodina musela doplácet

V polovině loňského prosince vypsal městys Nezamyslice pro pana Davida Hepnara finanční sbírku, na kterou oficiálně dohlížel Olomoucký kraj. Účelem bylo vybrat dost peněz na opravu střechy v domě v Dřevnovicích, kde rodák z Nezamyslic trvale žije. Ta byla totiž dlouhodobě ve špatném stavu. Sbírka trvala do konce června a celkem se v rámci ní vybralo 467 830 korun.

„Sbírka účel určitě splnila, přestože všechny peníze na střechu se vybrat nepodařilo. Zbytek peněz však musela doplatit rodina, pro kterou to ovšem i tak byla vítaná pomoc. Pokud vím, tak na jaře měli rozpočet zhruba šest set tisíc korun, kam se cena letos na podzim vyšplhala, si netroufám odhadovat,“ prozradil starosta Nezamyslic Vlastimil Michlíček.

Rekonstrukce domu byla začátkem listopadu úspěšně zahájena. „S bouráním pomohli naši hasiči, na zbytek prací si rodina najala firmu,“ potvrdil starosta, kterého jsme se také zeptali, jak je na tom David Hepnar v souvislosti s rozvojem zákeřné choroby. „Naposledy jsem ho viděl právě při zahájení stavby a byl na tom zhruba pořád stejně,“ zareagoval Michlíček.