Dražší energie, nejistota a rostoucí ceny všeho. V současné situaci se snaží nejen občané, ale také úřady šetřit, kde mohou. Prostějovský magistrát není výjimkou. Aktuálně vedení města řeší, kde ubrat na energetické náročnosti. Po omezení pouličního osvětlení v některých částech města přišlo na řadu vytápění veřejných budov.

 

„Materiál, jenž jsme nedávno na zasedání rady města schvalovali, se týká magistrátu i příspěvkových organizací města. Jde o výšku teplot, na které mohou budovy a kanceláře být vytápěny,“ komentovala první náměstkyně prostějovského primátora Milada Sokolová (ODS spolu s nezávislými osobnostmi Prostějova).

Jedno je tedy jisté, na mnoha místech se teploty v budovách sníží. „V kancelářích se jedná o dvacet stupňů Celsia. Na jinou teplotu se zase vytápí chodby nebo příspěvkové organizace. Stejně tak například městské divadlo ví, kolik by mělo být stupňů v šatnách herců nebo v hlavním sále,“ prozradila.

Úspory jsou ale i jiné. Důraz se ještě více než dříve klade na soběstačnost v energiích a obnovitelné zdroje. „Samozřejmě hledáme možnosti, na kterých budovách bychom mohli mít fotovoltaické elektrárny,“ zmínila Milada Sokolová.