Olomoucký kraj má nový rozpočet, se kterým bude hospodařit v roce 2023. V pondělí 12. prosince ho na svém pravidelném jednání schválilo Zastupitelstvo Olomouckého kraje. Rozpočet myslí na investice i na úspory a zajistil také peníze na vyšší ceny energií. Z devětačtyřiceti zastupitelů pro něj zvedlo ruku jednatřicet.

„Děkuji zastupitelům za to, že tento důležitý dokument podpořili. Rozpočet je klíčovým dokumentem pro fungování kraje. Obsahuje totiž finance nejen na dotace, které pomohou regionu k rozvoji, ale také peníze na investice, zdravotnictví, kulturu, na fungování veřejné dopravy, školství, hasičů, sociálních služeb a podobně,“ vysvětlil Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

Příjmovou částku rozpočtu tvoří 7,2 miliardy korun, na výdajích se počítá se sumou 7,8 miliardy korun. Rozdíl uhradí hejtmanství z dalších zdrojů, takže celkově je rozpočet nastaven jako vyrovnaný.

„Letošní přípravu rozpočtu na rok 2023 zkomplikovala vysoká inflace, a především vysoké ceny energií, se kterými musí počítat jak samotný kraj, tak i všechny jeho příspěvkové organizace. Finance na pokrytí rostoucích cen elektřiny i plynu jsme našli a nemuseli jsme sahat ani na předpokládané přebytky z hospodaření v tomto roce,“ dodal hejtman Suchánek.

S definitivní podobou krajského rozpočtu na rok 2023 se mohou lidé seznámit na webu olkraj.cz na tomto odkaze: http://www.kr-olomoucky.cz/rozpocet-olomouckeho-kraje-cl-105.html