Cestující městskou hromadnou dopravou v Prostějově čekají změny. Od 11. prosince dojde k pravidelné změně jízdních řádů. K nim každoročně dochází v polovině prosince. V minulých letech se cestující setkávali s novými linkami nebo i rušením některých „starých“. Letošek by neměl přinést tolik změn. „Výraznější úpravy opravdu nebudou. Nic se nezrušilo, rozhodli jsme se neprovádět žádné zásadní kroky,“ uvedl náměstek primátora pro oblast dopravy Jiří Pospíšil (PéVéčko).

Pár novinek ovšem i tak bude. „Došlo k drobným úpravám v časech a polohách několika spojů. Jedinou větší změnou je zrušení linky číslo 6 a převedení jejích spojů na linku 61. A s tím souvisí i její přesměrování do Wolkerovy ulici a ke Koupelkám,“ prozradil ředitel autobusové divize firmy FTL Jiří Hloch. A zmínil důvody, proč došlo ke změně trasy. „vedlo nás k tomu částečně ulevení ulici Vápenice. Navíc jde o propojení Koupelek a nemocnice, dále také z Wolkerovy ulice je blíže do parku i pošty.“

Nedávno vyvolala malou bouři zpráva, že by mělo dojít k takzvané optimalizaci městské hromadné dopravy. A tedy třeba možnosti snížit počet spojů. Provozovatel MHD v Prostějově avšak ujišťuje, že na optimalizaci zatím nedojde. „Objem spojů zůstává přibližně stejný, město má zpracovanou optimalizaci. Došlo ale k dohodě s objednavatelem dopravy, že nebudeme zásadně měnit jízdní řády a projednáme ji během roku do další změny v prosinci 2023,“ objasnil Jiří Hloch.

FTL obsluhuje třináct autobusových linek a na padesát zastávek. Městská hromadná doprava se v minulosti značně měnila, byly například zrušeny linky 3 a 31, v minulosti do Vrahovic dojížděly taky autobusy s číslem 10. Nedávno naopak došlo ke zprovoznění linky 61.