Nové urnové hroby a kolumbária přibydou na městském hřbitově v Prostějově. Dojde k jejich rozšíření u zadního vchodu městského hřbitova v místě, kde nyní funguje psí loučka. Celkem přibude 153 urnových hrobů a 342 schránek.

Radní schválili návrh na rozšíření nových urnových hrobů a kolumbárií na městském hřbitově v Prostějově. Rozšíření nových urnových hrobů a kolumbárií u zadního vchodu městského hřbitova v místě, kde je nyní provozována psí loučka, je zpracováno od roku 2020.

„Návrh prostějovských architektů se zabývá umístěním urnových hrobů v parkové aleji, orámovaným oplocením s integrovanými kolumbárii. Počítáme se vznikem osmatřiceti sekcí kolumbárií po devíti schránkách, tedy celkem 342 schránek. Dále pak s devíti sekcemi urnových hrobů po sedmnácti hrobech, tedy celkem 153 urnových hrobů,“ vypočítal náměstek prostějovského primátora pro stavební rozvoj a investice Jiří Rozehnal (ANO 2011). 

Studie rovněž řeší materiálové provedení chodníků, výsadbu stromů, keřů a popínavé zeleně,

umístění mobiliáře, osvětlení a podobně. „Uvažujeme i o pracovním vstupu ze zázemí obřadní síně,“ okomentoval Rozehnal s tím, že urny bude možné ukládat také v podzemí.

Studie, do které je zakomponováno zachování maximálního počtu stávajících vzrostlých stromů, byla zpracována firmou Cad Projekt Plus. Rozšiřování hřbitova nebude možné bez kácení vzrostlých stromů. „Objednali jsme u odborné firmy zpracování dendrologického posudku. Na základě celkového posouzení všech pětadvaceti stromů v lokalitě bude devět zachováno, zbývající musí být pokáceny,“ uzavřel náměstek Rozehnal.