Pátý ročník ankety 7 divů Olomouckého kraje byl vyhlášen na konci loňského roku. Lidé mohli hlasovat pro některou z celkem 15 památek. Organizátoři je tentokrát hledali výhradně mezi hrady a zříceninami. A nominován byl i odvěký symbol Otaslavic, kterým jsou zbytky středověkého hradu známé jako hladomorna. S odstupem času Večerník zajímalo, jak vše skončilo. Po přehlídce se totiž doslova slehla zem...

První dva ročníky ankety 7 divů Olomouckého kraje proběhly v letech 2011 a 2012. Její vznik inicioval tehdejší krajský hejtman Martin Tesařík. Další vedení Olomouckého kraje vzešlé z voleb před osmi roky už v pořádání nepokračovalo a následně se vzdalo i internetových domén, na kterých anketa probíhala. A tak například na původním webu už soukromá firma prodávala zahradní domky.

Ankety se po dvouleté přestávce chopil původní tým pořadatelů, který vše pořádal na vlastní náklady, přičemž hlasovalo se prostřednictvím nových stránek www.7divukraje.cz. Úspěch slavily i dvě regionální pozoruhodnosti. Na čtvrtém místě se umístila rekordně velká tesařská sekera z Konice a o pozici níže pak skončil Národní dům v Prostějově. Čtvrtý ročník proběhl v roce 2016 a tentokrát uspěl plumlovský zámek. Následně přišla další pauza, k novému vyhlášení došlo až na konci letopočtu 2019. Avšak v historickém součtu pátý ročník vyzněl naprosto do ztracena… Přitom právě v něm byla vedle hradů Bouzov, Šternberk či Helfštýn nominovaná také jediná známější zřícenina na Prostějovsku, kterou je takzvaná hladomorna v Otaslavicích. Prostřednictvím úspěchu v anketě se přitom hladomorna mohla stát známější i pro obyvatele jiných koutů kraje než jen pro ty, kteří mají s „Metlemi“ co do činění. Jenže nestalo se tak.

Výsledky posledního kola ankety včetně vítěze totiž nikdy nebyly nikde zveřejněny. Rovněž tradiční internetové stránky www.7divukraje.cz, které obsahovaly medailonky zajímavých míst v kraji, jsou již aktuálně nedostupné. „Vítěze loňského ročníku jsem letos kvůli covidu nemohl vyhlásit a další ročník jsem nedělal,“ objasnil producent ankety Ivo Heger.

A tak doposud posledním králem této přehlídky se tak stala Tančíra v Račím údolí u Javorníku. Spolu s ní byl ve stejném roce opět nominován i Národní dům v Prostějově, jenž skončil nakonec sedmý. „Asi něco podnikneme zase příští rok,“ přislíbil Heger.