Tady to prostě nešlo jinak. Pořádnou dávku ignorantství předvedla v uplynulých týdnech, měsících i letech Renata Dobrovolná z Brodku u Prostějova. Štíhlá blondýnka zcela rezignovala na pravidelnou školní docházku svých ratolestí. Když se k tomu přidaly podmíněné tresty za jiné trestné činy, neměl prostějovský soud v úterý 13. prosince jinou možnost než svéráznou matku pěti dětí poslat na 8 měsíců do vězení.

Jsem nebohá matka samoživitelka, je toho na mě moc a všichni mi ubližují. Tak to byl zhruba základ obhajoby Renaty Dobrovolné, která stále ještě žije v domě svého bývalého přítele v Brodku u Prostějova. A to navzdory faktu, že již před měsíci obdržela výpověď z nájmu, a kromě sociálních dávek a alimentů žije též z finanční podpory jiného ze svých bývalých partnerů. Žena, kterou hned několik kantorek označilo za „notorickou lhářku“, byla v minulosti už šestkrát pravomocně odsouzena, nikdy však nemusela do vězení. To se nyní změnilo.

Vydírala i podváděla

Poprvé se před soud Renata Dobrovolná postavila před čtyřmi roky kvůli vydírání. Od té doby stihla ještě podvod či poškození cizí věci. Odsouzena byla mimo jiné za to, že svoji nejstarší dceru přinutila předstírat epileptické záchvaty, přičemž následně předepsané léky sama zneužívala.

Celý soud s Renatou Dobrovolnou se zcela zbytečně vlekl a provázely jej obstrukce ze strany obžalované. První hlavní líčení se konalo už v červnu. Tehdy se jeho hlavní aktérka vůbec nedostavila. Soud si ji však chtěl vyslechnout, nicméně narazil na její absolutní nezájem a výmluvy. Nakonec ji před soud museli předvést policisté, uplynulé úterý se už dostavila sama. 

Školu u dětí neřešila

Rodačka z Jedovnice byla obžalována z toho, že ani jedno z jejích tří školou povinných dětí nenavštěvovalo v Brodku u Prostějova pravidelně základní školu. V té době dvě její dcery a syn zameškali zhruba polovinu hodin, které měli strávit ve škole. Mnoho z nich zůstalo neomluvených. Kromě toho neměli potřebné školní pomůcky jako třeba oblečení do tělocviku.

Obžalovaná se hájila tím, že vše pramení z nevraživosti ze strany ředitelky Základní školy v Brodku u Prostějova. Faktem ovšem je, že stejně by Renata Dobrovolná musela ukázat téměř na každého, s kým měla co do činění.

Matka se kvůli ní zadlužila

U soudu obžalovaná tvrdila, že její děti nechodily do školy, protože část roku byly u jejích rodičů a část i u jejího bývalého manžela. „Máme celkem tři děti, starší dcera u nás bydlí. Renatě ale nárazově pomáháme, a to i finančně, bohužel jsem si kvůli tomu musela vzít půjčku,“ přiznala u soudu maminka obžalované, která rozhodně odmítla verzi obžalované, že by děti v době, kdy nechodily do školy, bydlely u ní a jejího manžela.

Stejně tak tomu bylo v případě bývalého manželka obžalované, který s ní zhruba pět let nežije a dle vlastních slov kvůli nutnosti platit alimenty tráví drtivou většinu svého života v práci.

Vůbec největším problémem Renaty Dobrovolné však byl fakt, že kvůli šesti předchozím odsouzením jí už byla udělena nejvyšší možná podmínka. Ovšem ani to ji nedonutilo k tomu, aby zajistila pravidelnou školní docházku svých ratolestí. Co mohl tedy soud dělat? 

Propásla i poslední šanci

Jedinou alternativou k nepodmíněnému trestu vězení tak bylo domácí vězení. Když se měla tato poslední možnost probírat u probační úřednice, obžalovaná se na domluvenou schůzku údajně kvůli nemoci jednoho z dětí vůbec nedostavila... I kdyby přišla, stejně není vůbec jisté, kde bude v dohledné době bydlet. „Z Brodku u Prostějova se budu muset odstěhovat, ale zatím nemám kam,“ potvrdila Renata Dobrovolná tuto skutečnost u soudu. Kvůli jejímu neuspořádanému životu i excesům pravděpodobně skončí její děti v náhradní péči. Rozhodnout by o tom v dohledné době měl vyškovský soud.

Soud neměl jinou možnost

Ten prostějovský ji nakonec poslal na osm měsíců za mříže. „Obhajoba obžalované byla výslechem jejích rodičů i bývalého manžela zcela vyvrácena. Dle názoru soudu žena školní docházku svých dětí neřešila, a to i kvůli tomu, aby si usnadnila stěhování. Pokud soud zvažoval alternativní trest, tak obžalovaná nespolupracovala. Vzhledem k již udělené nejvyšší možné podmínce není jiná možnost než jí udělit trest přímo spjatý s odnětím svobody. Ten mohl činit až pět let, byl tedy udělen na samé spodní hranici trestní sazby,“ vysvětlil soudce Petr Vrtěl.

Rozsudek dosud není pravomocný, obžalovaná si ponechala lhůtu pro možnost odvolání.