Tak je to tu zase! Na celém území Česka začal ve středu 14. prosince platit zákaz venkovního chovu drůbeže. Opatření vyhlásila Státní veterinární správa (SVS) kvůli rostoucímu počtu ohnisek ptačí chřipky. Za porušení hrozí vysoké pokuty. Drobní regionální chovatelé si tím ale moc hlavu nelámou.

 

Chovatelům drůbeže s výjimkou holubů a běžců, jako jsou pštrosi, veterináři nařídili umístit chované ptáky do budov. Tam, kde to není možné, je nutné maximálně omezit kontakt chované drůbeže s volně žijícími ptáky. Za nedodržení zákazu hrozí jednotlivcům pokuta až 100 000 korun, podnikatelům a firmám pak dokonce až 2 miliony. „Opatření mě v tomto období nijak zvlášť nevadí. Je zima, proto slepice většinou nechávám zavřené v kurníku. Ven by nechodily tak jako tak. Víc mě trápí, že nechtějí moc snášet,“ komentovala jedna z chovatelek z Lešan. 

V Česku bylo od začátku letošního prosince potvrzeno šest nových ohnisek ptačí chřipky, pět v malochovech drůbeže a jedno ve velkochovu kachen. V chovu na Jindřichohradecku muselo být kvůli nákaze začátkem prosince utraceno patnáct tisíc kachen.