Nepříjemné ekologické zátěže můžou trápit celé generace. Trvá roky, než se je podaří vyřešit. Jednu takovou mají i v Olšanech u Prostějova. Na katastru obce se pod povrchem nachází znečištěná podzemní voda, kterou v minulosti kontaminoval průmyslový závod v Lutíně. Na odstranění nebezpečných látek se nově podílí také město Prostějov.

Problém u Olšan u Prostějova začal už před třiceti lety. Tehdy v Lutíně unikly do podzemních vod látky, které ji znehodnotily. „Sanační zásah řeší ekologickou zátěž, která vznikla v průmyslové zóně bývalého průmyslového podniku Sigma Lutín. V lokalitě Olšan u Prostějova došlo ke kontaminaci podzemních vod chlorovanými ethyleny, které se využívaly jako rozpouštědlo. Vlivem přirozeného proudění podzemní vody dochází k šíření kontaminačního mraku v podloží,“ stojí ve zdůvodnění vedení města Prostějov. To se totiž na svém posledním jednání zastupitelstva rozhodlo přispět na sanační zásah 1 000 000 korun.

Diskuse byla v tomto ohledu poměrně rychlá. O kontaminaci vod a sanačním zásahu, který probíhá do dneška, se toho v minulosti hodně napsalo. „Je to dlouhodobá záležitost, která potřebuje hodně prostředků. Hovoří se o nějakých sto šedesáti milionech korun. Investované jsou evropské i krajské peníze. Hejtman oznámil, že se finanční rezervy snižují, a proto požádal představitele okolních obcí, zda by se obce finančně nezapojily,“ zdůvodnil žádost o schválení primátor Prostějova František Jura.

Materiál prošel bez problémů. Podle dalšího vyjádření primátora by pak pro příští rok mělo dojít na schválení dalšího milionu korun.