Předvánoční adventní čas je každoročně nejmilejším ročním obdobím zlodějů, kapsářů, chmatáků a dalších nekalých živlů, kteří se chtějí bezpracně obohatit. Prostějovští strážníci jsou si toho dobře vědomi, a proto dělají vše pro to, aby darebákům zhatili plány.

„Rok utekl jako voda a veškeré přípravy na vánoční svátky jsou v plném proudu. Samozřejmě s tímto tradičním svátkem přichází i častější nakupování a shánění vánočních dárků v obchodech a také nákupních centrech,“ konstatoval Petr Zapletal, vrchní inspektor oddělení prevence Městské policie Prostějov. „Naši strážníci se proto zaměřili na obchodní domy i přilehlá parkoviště, kde upozorňují občany, aby si pečlivě hlídali své věci, a tím pádem nedali zlodějům šanci se nechat okrást,“ přidal.

Preventivní doporučení směřují strážníci i k řidičům na parkovištích, jak se bezpečně chovat, například při vyskládání nákupu do zavazadlového prostoru vozidla. Další upozornění jsou zaměřená na věci ponechané uvnitř automobilů. „Řidičům vysvětlujeme, že pokud odchází od zaparkovaného vozidla, neměli by nechávat uvnitř viditelně ponechané žádné věci. I zdánlivě bezcenný předmět může být totiž velkým lákadlem pro různé zlodějíčky,“ uvedl Zapletal s tím, že podobné akce, z nichž první proběhla v uplynulém týdnu, budou pokračovat.

Lidé dostávají od strážníků drobné dárky v podobě policejního kalendáře nebo reflexního prvku a hlavně řadu cenných rad.

 

Rady prostějovských strážníků

* Svoji tašku, kabelku mějte stále pod kontrolou!

* Nenechávejte své osobní věci, hlavně tašky, kabelky zavěšené bez dozoru na nákupním košíku!

* Nenoste peněženku viditelně!

* Nemějte u sebe velkou finanční hotovost, pokud možno raději využijte platební kartu!

* PIN kód nemějte uvedený u platební karty!

* Peněženku a doklady noste raději odděleně!

* Mobilní telefon uložte do vnitřních kapes vašich oděvů nebo na bezpečné místo uvnitř kabelky!

* Dodržujte bezpečné chování při vybírání finančních prostředků z bankomatu a sledujte co se děje ve vašem blízkém okolí!

* Je-li to technicky možné, mějte při nakládání nákupu do zavazadlového prostoru ostatní dveře do vozidla zamčené!

* Nenechávejte viditelně odložené věci ve vozidle! Mějte na paměti, že automobil není trezor!

FOTO ve složce: ofr – prevence 1 a 2