Tady se to pořádně zadrhlo. Prostějovský magistrát se upíná k naději, že se mu na opravdu zchátralého „Kaska“ podaří získat alespoň část peněz z dotací. Náklady na rekonstrukci Společenského domu se při aktuálních cenách odhadují na zhruba 450 milionů korun, a to si město ze svého rozpočtu rozhodně nemůže dovolit uhradit.

Prostějov stále nemá v rukou kompletní projektovou dokumentaci na rekonstrukci Společenského domu. Její případná realizace je tak stále otázkou. „K dispozici máme takzvanou studii proveditelnosti, na jejímž základě budeme žádat o dotace. Aktuálně je k dispozici jedna možnost, které se snažíme celý projekt přizpůsobit tak, abychom na ni dosáhli. Zda však budeme úspěšní, nedokážeme ovlivnit, stejně jako to, kolik peněz bychom nakonec dostali,“ reagoval na dotaz Večerníku náměstek prostějovského primátora Jiří Rozehnal s tím, že aktuální odhad nákladů na rekonstrukci se šplhá k půl miliardě korun. „Takovou částku nejsme schopni z rozpočtu financovat. Proto se chytáme každé příležitosti, jak finanční prostředky zajistit. Doba je však krajně nestabilní a ceny se mění každým měsícem,“ dodal Rozehnal.

Pokud se peníze z dotací sehnat nepodaří, dostane se město do velkých problémů. „Pak se budeme muset zhluboka zamyslet, jak dál..,“ povzdechl si Jiří Rozehnal.

K problému by se měli postavit i ti, kteří lobbovali, orodovali i protestovali za nezbourání Společenského domu. I po letech se ale dnes namísto moderního obchodního domu, který na tomto místě mohl vyrůst, či změny kabátu „Kaska“ musíme dívat na stále více zchátralejší objekt, především pak vevnitř. Dříve hlasití opoziční politici či mladí aktivisté nyní mlčí. Jsou jinde a problém už je nezajímá. Prostějovu ale zůstal...