Pátek 16. prosince. Pro většinu z nás běžné datum. Mnozí si na něj s odstupem času ani nevzpomenou.

Ti, kteří tou dobou pobývali na Moravě, však ano. Právě východní část republiky zasypalo ten den pořádné množství sněhu včetně Prostějovska a města samotného. Na zelených trávnících najednou bylo i deset centimetrů sněhu, ze silnic se stala klouzačka. A Prostějov nabídl najednou obrázky jako vystřižené z maleb Josefa Lady.

Šok. Asi tak se dal popsat dojem mnoha lidí, kteří se uplynulý pátek ráno probudili a vyhlédli z okna. Prostějov se zcela změnil. Všude sníh, který navíc nadále padal. Ulice byly k nepoznání. Stejně tak chodníky, kde najednou byly hromady sněhu. „Nepřekonatelná překážka, co? Štěstí, že jsi kapesní pes,“ smál se muž venčící na jednom z prostějovských sídlišť svému psíkovi. Musel ho přenést. Na chodnících i obrubnících se hromadil sníh. A ten byl překážkou nejen pro drobné tvory, ale také pro řidiče.

Ti měli co dělat. Než totiž vyrazili, museli si auto v lepším případě odhrabat, v tom horším jej vůbec najít. „Asi před čtvrt hodinou jsem začala. No, abych začala znovu,“ usmívala se unaveně žena odhrabávající auto na jedné z výpadovek města. I ty byly zrána plné nepříjemných překvapení. To naopak ocenily děti. Některé doslova valily oči, tolik sněhu často v životě ani neviděly. „Jdeme pro vajíčka. No, nevím, zda dojdeme,“ uvedl muž, který se představil jako Honza. Potkal jsem ho před prostějovskou radnicí, kde bylo v některých místech i přes deset centimetrů sněhu. Vedl v tu chvíli malého synka, který zvesela capkal ve sněhu. „Tolik sněhu jsem v Prostějově už dlouho neviděl. Ale pravda, už nějakou dobu zde nebydlím,“ poznamenal.

O kus dál bylo slyšet z obchodu lamentování nad tím, že dodávka nepřijela. Zboží tedy možná dojede, ale taky možná ne. Hned v sousedství měli více štěstí. Mladý muž dorazil s dodávkou – později, ale přece. „Na silnicích jsem už zažil úplně všechno,“ říkal se smíchem. A hlásil: „Mluvil jsem s kamarádem, který stojí už dvě hodiny v koloně na dálnici. Silničáři trochu nestíhají,“ mínil muž v době, kdy vyjet na komunikace by byl v mnoha oblastech Prostějovska čirý nerozum.

Platilo to ovšem i v dalších dnech. V průběhu pátku sníh přestal padat a během víkendu už nezasněžilo. Teploty se však držely pod nulou. A tak místo sněhové břečky v mnoha místech se řidiči a chodci setkávali s klouzačkou. A nebyla to mnohdy veselá setkání…