Už v listopadu roku 2021 byla do plného provozu otevřena dokončená stavba Severního obchvatu. Práce na této stavbě tím ale neskončily.

„Mimo jiné bylo třeba ještě dokončit výkupy dotčených pozemků od vlastníků, s nimiž byly uzavřeny budoucí kupní smlouvy, které umožnily tuto stavbu povolit a realizovat. Výkupy bylo třeba s ohledem na smluvní ujednání sjednat do jednoho roku od dokončení stavby,“ vysvětlil náměstek primátora Jiří Pospíšil.

Až v říjnu roku 2022 mohl být proces výkupů pozemků po geometrickém zaměření a zápisu stavby do katastru nemovitostí konečně zahájen.

„Moc času tak nezbývalo. V krátkém časovém období se však díky velkému úsilí pracovníků Olomouckého kraje a Statutárního města Prostějova podařilo na základě jejich vzájemné pomoci, spolupráce a koordinace drtivou většinu pozemků vykoupit,“ potvrdila 1. náměstkyně primátora Milada Sokolová, v jejíž gesci je nakládání s majetkem města.

Olomoucký kraj realizoval výkupy pozemků pod tělesem silnice a Statutární město Prostějov pak ostatní dotčené pozemky (např. pod náspem cyklostezky Prostějov-Smržice).

„V případě Statutárního města Prostějova bylo v průběhu měsíce listopadu 2022 uzavřeno celkem 27 kupních smluv a vykoupeno celkem 20 pozemků. Nadále byla uplatněna jednotná kupní cena ve výši 600 Kč/m2, za kterou byly pozemky pro tuto stavbu vykupovány již dříve,“ uzavřel náměstek primátora Jiří Rozehnal.

Celkové náklady Statutárního města Prostějova na výkupy těchto 20 pozemků činily 1.622.550 Kč.