Kdo málo chodí, sám sobě škodí! To si nepochybně řekli lidé, kteří i v době koronavirové dodrželi tradici a na Nový rok si vyšlápli na nejvyšší hanácký kopec. Kosíř i tentokrát zaplnili turisté ze širokého okolí, a to navzdory tomu, že si zde nemohli dát guláš ani si z jeho vrcholu neodnášeli památeční medaili. Přestože celkově byl počet poutníků přece jen nižší, než bývalo zvykem, na Kosíři bylo celkem rušno. Navíc přišli i ti, kteří sem normálně nechodí. Večerník je ale tradičním účastníkem tohoto výšlapu a ani v první den roku 2021 tomu nebylo jinak.

Kosíř odnepaměti přitahoval pozornost lidí, kteří na něj mířili ze širokého okolí. První organizovaný Novoroční výšlap se zde konal před 34 lety, rekordní účast akce zaznamenala před rokem, kdy organizátoři z turistického oddílu TJ Sigma Lutín rozdali všech připravených 4 500 medailí. Letos byla tato tradice porušena.

Pořadatelé již dopředu avizovali, že na Kosíři letos příchozí nenajdou to, na co byli celé roky zvyklí, tedy teplý guláš od hasičů ze Slatinek a barevnou medaili od lutínských turistů. Ovšem zrušit dlouhou a nesmírně oblíbenou tradici není jen tak. Lidé tedy na Kosíř houfně zamířili i letos. Přestože i rozhledna zůstávala zavřená, mnozí si tu alespoň opékali špekáčky či si přáli vše nejlepšího do nového roku.

Byli mezi nimi i ti, kteří na hanácký Mont Blanc normálně nechodí. „Lidé se chtějí hýbat. Nikoho nebaví sedět doma na zadku a pozorovat se, jestli už taky nedostal covid!“ shrnula dvaasedmdesátiletá paní Helena z Prostějova, která letos na Kosíř vyrazila vůbec poprvé. „Každoročně jsme chodili na Sněžku, ovšem pro tento rok jsme udělali změnu a řekli si, že zůstaneme doma. Tedy skoro doma,“ smála se vitální seniorka, jenž na túru vyrazila z Čech pod Kosířem i se svými vnoučaty. 

Naopak někteří na vrcholu Kosíře tentokrát chyběli. „Letos jsem zůstal doma, šel jsem se projít pouze v okolí Lutína,“ prozradil Vladimír Grézl z turistického oddílu TJ Sigma Lutín, který Novoroční výšlap každoročně pořádal společně s hasiči a myslivci ze Slatinek.

Právě on vedl statistiku počtu účastníků, která v posledních letech a při dobrém počasí závratně rostla. Přestože oficiální čísla letos poskytnout nemohl, o dění na vrcholu Kosíře však i díky přátelům neztrácel přehled. „Vím, že lidí i tentokrát dorazilo poměrně dost. Ale co jsem slyšel, tak snad ještě více se jich tam sešlo už na Silvestra. Bylo to i díky počasí, neboť poslední den v roce na Kosíři krásně svítilo slunce, zatímco okolí se topilo v mlze. Na Nový rok už byla mlha všude,“ srovnal Grézl.

Lutínský oddíl stojí i za organizací květnové Mánesovy stezky. Jedná se o pochod na 15 a 25 kilometrů, běh na 23 km a vyjížďku na kolech měřící 50 km. Start je plánovaný na stadionu v Lutíně. „Uvidíme, co bude. V tuto chvíli nemá cenu cokoliv předpovídat, pokud to situace umožní, tak Mánesovu stezku uspořádáme. Pokud ne, tak nezbývá než doufat, že se na Kosíři sejdeme alespoň na začátku příštího roku,“ uzavřel.