Zvýšený počet výjezdů zaznamenali jako vždy o silvestrovské noci hasiči. V Olomouckém kraji včetně Prostějovska letos uhráli očko, neboli zaznamenali magických jednadvacet výjezdů.

„Zasahovali jsme u šestnácti požárů, jedné dopravní nehody a další události se pak týkaly technických pomocí,“ prozradila Lucie Balážová, tisková mluvčí HZS Olomouckého kraje.

První událost v roce 2023 byla na krajské operační středisko nahlášena už šest minut po půlnoci. „Šlo příznačně o požár a vyjeli k němu jeseničtí hasiči do Mikulovic. Hasili tam ve spolupráci s místní dobrovolnou jednotkou vzrostlé túje na zahradě rodinného domu. Příčinu vyšetřujeme, škoda byla předběžně odhadnuta majitelem na 20 tisíc korun,“ konstatovala Balážová.

Další větší požár hasili hasiči kolem třetí hodiny ráno v centru Olomouce, kdy chytla střecha nad kancelářemi ve dvorním traktu místní diskotéky. „Událost se obešla bez zranění, díky pohotové reakci personálu a jejich hasební činnosti se plameny nerozšířily na další části rozlehlého objektu,“ prozradila mluvčí Balážová a dodala: „Příčinou požáru byla podle našeho vyšetřovatele nedbalost při používání pyrotechniky. Škoda je podle odhadu 40 tisíc.“

Další požáry se pak týkaly zahoření popelnic, kontejnerů a odpadu. Tyto případy se týkaly v nemalé míře i Prostějova.

U jediné dopravní nehody asistovali hasiči na Silvestra v sedm hodin večer. U Krákořic na Šternbersku narazil řidič automobilu do stromu. Hasiči jej z vozu vyprostili a poskytli mu první pomoc.

Další činnost hasičů se pak týkala zejména otevírání zabouchnutých bytů či transportu pacienta pro záchrannou službu. „Takový byl konec roku 2022. Jménem Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje vám pak přejeme rok 2023 bez nebezpečných událostí. Pokud se do nějaké svízelné situace přesto dostanete, tak jsme tady pro vás 24/7/365,“ vzkázala veřejnosti mluvčí hasičů Lucie Balážová.