Tento chlapík si život pořádně podělal. Sedmatřicetiletý Václav Ustrnul byl už v roce 2010 odsouzen za opakované loupeže. Těch se dopouštěl vždy stejným způsobem.

Vyhlédl si starší ženu jedoucí na kole, jel chvíli za ní, pak ji z bicyklu shodil, okradl a ujel. Po téměř deseti letech za mřížemi byl propuštěn v září 2020 na svobodu. Stihl se oženit, a dokonce si i najít práci. Bohužel svého starého zvyku přepadávat postarší ženy jedoucí na kole se zbavit nedokázal. Po loupežném přepadení byl v posledním hlavním líčení trestního soudu uplynulého roku v úterý 20. prosince odsouzen na osm let do vězení.

Říká se, že co se v mládí naučíš, ve stáru jako když najdeš. Bohužel Václav Ustrnul si vytvořil katastrofální návyky, kterých se ani v pokročilejším věku nedokázal zbavit. Stejně jako jeho mladší bratr Jiří se zaměřil na loupeže, jichž se dopouštěl na starších ženách.

V červenci uplynulého roku si jednu takovou vyhlédl v blízkosti hlavního nádraží. Chvíli za ní jel na kole a pak ji na odlehlém chodníku spojujícím Joštovo náměstí s Dolní ulicí třikrát udeřil silou do zad, až upadla na zem. Z košíku, který měla vzadu na kole, popadl kabelku, ve které našel peněženku a dva mobilní telefony. Z místa pak ujel. Když za ním jeho oběť volala, proč to dělá, tak pouze odpověděl: „Nestarej se, krávo!

Ukradenou kabelku donesl na policii

Doma z peněženky vytáhl 600 korun a krabičku cigaret, které vykouřil. Uznání své manželky se však pravděpodobně nedočkal. Každopádně se rozhodl, že ukradenou kabelku s peněženkou i mobily osobně donese na policejní stanici, a to i s historkou, že ji našel v koši v parčíku u prostějovské průmyslovky. Jenže tato strategie mu absolutně nevyšla. Policisté si na něj s ohledem na jeho trestní minulost po čase došlápli a zjistili, že pouze pokračuje v tom, co mnohokrát provedl před svým nástupem do vězení. On se jim pak ke všemu přiznal, u soudu pouze popíral, že by na starou paní fyzicky zaútočil. Byl si totiž dobře vědom, že mezi krádeží a loupeží leží rozdíl několika let strávených za mřížemi.

Peníze vrátil i s kytkou

I proto ještě před hlavním líčením u soudu poslal poškozené omluvný dopis, a dokonce jí vrátil 600 korun a k tomu jí koupil kytici. „Peníze jsem si vzala, ale kytku mu vrátila. Možná to není úplně zlý člověk, ale jsem přesvědčena, že kdyby dostal příležitost, tak to udělá znovu,“ odhadla pachatele jeho oběť. Čiperná paní jezdí na kole stále, nemůže se však zbavit jistých obav. „Psychicky mi určitě ublížil, když někdo jede za mnou, mám pořád hrůzu z toho, co se může stát,“ svěřila se. 

Sám obžalovaný si svůj zkrat nedokázal rozumně vysvětlit. Vymlouval se na to, že se musí starat o manželku trpící epileptickými záchvaty a její malou dceru. „Žena měla nastoupit do nemocnice, bylo toho na mě moc,“ hledal příčiny svého selhání. 

Bratr řetízkového fantoma

Není bez zajímavosti, že Václav Ustrnul je bratrem Jiřího Ustrnula. Ten se v létě 2012 nechvalně zapsal do historie města Prostějova jako tzv. řetízkový fantom. Během několika týdnů ve městě přepadl celkem 18 starších žen, přičemž jim z krku strhl řetízky v celkové hodnotě přes 70 tisíc korun. Tehdejší šéf policie v dané době prohlásil, že zátah na něj byl největší akcí, kterou za svého působení v Prostějově zažil.

Nebezpečný recidivista

Václav Ustrnul má v trestním rejstříku zatím pět záznamů, dvakrát byl odsouzen za loupež. Poprvé byl z vězení podmíněně propuštěn, vzhledem k tomu, že v loupežích i nadále pokračoval, dostal devět let natvrdo a musel si odkroutit i zbytek předchozího trestu. Toto vše bylo důvodem, proč jej soud poslal do vězení na dalších dlouhých osm let. „Soud nemá naprosto žádné pochybnosti o verzi poškozené, která neměla jediný důvod si cokoliv vymýšlet a rozhodně nebyla vedena záměrem jakkoliv ublížit obžalovanému. Ten byl již v minulosti odsouzen za to, že se se staršími dámami povalenými na zem přetahoval o jejich kabelky, a přesto své jednání popíral. Jedná se tedy o zvlášť nebezpečného recidivistu, který pouze potvrdil svoji nepoučitelnost a nenapravitelnost,“ zdůvodnila nekompromisně výši trestu předsedkyně senátu Adéla Pluskalová.

Rozsudek dosud není pravomocný, obžalovaný si ponechal lhůtu pro možnost odvolání.