Tady se věci kupředu prakticky vůbec nepohnuly. Už je to šest let, co byla zbourána jezdecká kasárna. Loni na jaře se zdálo, že se v místě konečně začne něco dít. Magistrát se rozhodl zapojit obyvatele města a vyhlásil anketu, co s uvolněným prostorem. Zároveň se hovořilo o tom, že bude vypsána veřejná architektonická soutěž. Ta se však stále připravuje. Celý rozhlehlý prostor tak zůstává letitým STÍNEM MINULOSTI, který čeká na své nové využití. 

 

Už je to více jak šest let, co město nechalo zbourat zchátralé budovy jezdeckých kasáren. Díky tomu se uvolnila plocha srovnatelná s výměrou náměstí T. G. Masaryka. V sousedství se nachází krásná botanická zahrada. Najdeme tu vzrostlé stromy a spoustu další zeleně. Celý prostor leží mezi sídlištěm Šárka a největší školou v Prostějově. Přesto tyto atraktivní pozemky stále leží ladem a pro veřejnost jsou oficiálně nepřístupné. Ani uplynulé roky na tom nic nezměnily, dokonce nebyl zveřejněn ani projekt, podle něhož by se proměna místa měla realizovat.

Přitom před zhruba rokem a půl se zdálo, že se věci přece jen dají do pohybu. Prostějovský magistrát loni na jaře vyhlásil anketu a zároveň hovořilo o plánu vypsat veřejnou architektonickou soutěž, která by měla řešit centrální park obklopený bytovou výstavbou. Jenže její výsledek ani po uplynutí této doby nebyl zveřejněn. „Aktuálně plánujeme nechat zpracovat studii na podobu parku,“ reagoval začátkem loňského prosince na dotaz ohledně vývoje celé záležitosti náměstek prostějovského primátora Jiří Rozehnal.

V souvislosti s plochou po jezdeckých kasárnách se v minulosti hovořilo o výstavbě nového kulturního sálu a později domu se sociálním bydlením. První padlo kvůli problémům se společností Manthellan, která řadu let nebyla schopna rozjet slibovanou výstavbu nového obchodního centra, přičemž nebyl jasný její postoj k povinnosti postavit nový kulturní sál nahrazující stávající Společenský dům.

Rovněž výstavba nového sociálního bydlení v sobě skrývala velká rizika. Kromě vysokých nákladů na případnou opravu rozlehlého a totálně zchátralého objektu s nevyhovujícími dispozicemi pro moderní bydlení zde existuje i problém se složením obyvatel sousedního „Parlamentu“ v ulici Šárka. Pokud by zde vyrostl nový dům s obdobným účelem, mohlo by to vést k vytvoření sociálně vyloučené lokality.

Jednoznačně nejlepší možností pro využití celého prostoru se tedy již od počátku jeví vytvoření centrálního parku s možnými atrakcemi v podobě hřišť. Zároveň se počítá i s výstavbou bytových domů po jeho obvodu. Kdy a zda a vůbec se podaří tento záměr realizovat, však navzdory nejrůznějším proklamacím zůstává i po letech otázkou.

 

jak šel čas s jezdeckými kasárnami...

* 1891             byly založeny jako náhrada za staré kasárny, které stály

na náměstí T. G. Masaryka v místech dnešní radnice

* 1918–1938   působila zde část 6. jezdeckého pluku

* 1969             přesídlil sem vojenský útvar 3412 specializovaný na radiolokaci

* 1996             VÚ 3412 byl přesunut do Přerova, od té doby začaly budovy pustnout

* 2004             celý již notně zchátralý areál získalo město Prostějov

* 2008             jedna z budov vyhořela, zapálili ji bezdomovci, kteří ji dlouhodobě obývali

* 2016             hlavní budova byla zbourána, od té doby pozemky leží ladem