Tak klidnou silvestrovskou noc nepamatuje ani ředitel Městské policie Jan Nagy. Zesílené hlídky moc práce na přelomu roku neměly, strážníci dokonce na rozdíl od desítek případů z předešlých let nezaregistrovali letos ani jeden zničený odpadkový koš! Během 31. prosince a 1. ledna neudělili „měšťáci“ ani jednu pokutu za porušení nařízení o zákazu vycházení.

„Opravdu si za svého působení v Prostějově nepamatuji, že by oslavy konce starého a příchodu nového roku proběhly tak klidně a bez nutnosti nějakých represí ze strany policie. Zatímco například vloni a předloni jsme v ulicích a na prostějovských náměstích registrovali desítky poškozených či zcela zničených odpadkových košů, letos tomu nebylo ani v jednom případě,“ pochvaloval si Jan Nagy, ředitel Městské policie Prostějov. Podle něj se během silvestrovských oslav občané snažili dodržovat všechna vládní protiepidemická opatření včetně nařízení o nočním zákazu vycházení. „Nezaznamenali jsme jediný případ porušení zákona. Sice nám byly oznámeny tři události, kdy se skupinky osob podle oznamovatelů vyskytovaly venku před domy a uspořádaly si menší ohňostroj, ale jakmile na místo dojely hlídky, tito lidé se rozutekli do svých domovů. Další dvě oznámení během silvestrovské noci se týkala rušení nočního klidu. Na Nový rok okolo třetí hodiny ranní strážníci řešili rámus v bytě v ulici M. Pujmanové, ale vše se obešlo bez sankcí a stačila jen domluva. Ve čtyřech případech jsme pak na Nový rok ráno zaregistrovali poničené dopravní značky ve městě,“ vyčetl ze svodky prostějovských strážníků jejich šéf.

Klidné oslavy příchodu roku 2021 si pochvaluje také první náměstek primátora Prostějova Jiří Pospíšil. „Přiznám se, že v souvislosti s vyhlášeným nouzovým stavem a zákazem vycházení jsem nečekal žádné větší škody na městském majetku, což se v minulých letech bohužel stávalo v dosti velkém měřítku, každoročně jsme evidovali statisícové škody. Zejména na zničených odpadkových koších či kontejnerech. Letošní naprosto nulové škody mě ale překvapily. Samozřejmě mile. Bylo vidět, že lidé berou nařízení velice zodpovědně a chtěl bych jim poděkovat,“ vzkázal Jiří Pospíšil.