Začátek prosince byl v Konici tradičně spojen se zahájením provozu na oblíbeném kluzišti. To fungovalo v místní „víceúčelové“ hale, která však žádný jiný účel neměla. V předchozích dvou letech byla tato tradice kvůli covidu přerušena. Ani letos se provoz kvůli havarijnímu stavu objektu i technologií nerozběhne. Město však již chystá nápravu.

 

Takzvaná „víceúčelová“ hala byla v Konici postavena v roce 2006. Finance na její vybudování šly ze státního rozpočtu, které zprostředkoval konický rodák Miloslav Vlček působící v té době ve vrcholné politice. Hala od té doby fungovala tři měsíce jako kluziště. Konická radnice na její provoz každoročně doplácela zhruba tři čtvrtě milionu.

Ani letos se v ní provoz nerozběhl.

„Po patnácti letech byla hala v hodně špatném stavu. Uplynulé dva roky, kdy nebyla využívána, jí pak rozhodně neprospěly. Aktuálně v provozu brání popraskané trubky, vzdutá podlaha a nefunkční agregát. Když k tomu připočteme ceny energií, tak není co řešit,“ vysvětlil konický starosta Michal Obrusník.

Vedení město však na havarijní stav „víceúčelové“ haly nehledí s rukama v klíně. Naopak. Plány na její kompletní opravu jsou již hotové, město nyní vyhlíží peníze z dotací, díky nimž by se měl projekt za minimálně 24 milionů korun realizovat. „Děláme vše pro to, abychom v příštím roce byli schopni halu za rozumných podmínek opravit,“ ubezpečil starosta města s tím, že vše závisí na tom, zda město se žádostí o dotaci uspěje, či nikoliv.