Tento člověk měl namále. První den loňského listopadu jej policisté zastavili, jak řídí nákladní vůz. Přitom zjistili, že už dávno přišel o řidičský průkaz, a navíc jel pod vlivem alkoholu. Šestapadesátiletého muže s iniciály J. M. celkem logicky čekal soud. Ten se konal před prostějovským tribunálem první lednové úterý. 

Nyní mu zcela reálně hrozilo, že podmínkou už jeho prohřešek neskončí. Bylo to i kvůli tomu, že pouhý týden poté, co byl chycen policisty, byl J. M. za obdobné jednání pravomocně odsouzen.

Zejména díky dopředu připravené dohodě o vině a trestu mezi advokátkou obžalovaného a státním zástupce však nakonec nepolepšitelný řidič dostal poslední šanci. Odsouzen byl nakonec k 10 měsícům vězení, které mu byly na 30 měsíců odloženy. Kromě toho nebude moci 32 měsíců řídit.

„Před uzavřením této dohody jsem o podmíněném trestu příliš neuvažovala. V úvahu by v tomto případě spíše přicházel trest veřejně prospěšných prací, pokud by jej obžalovaný coby invalidní důchodce byl schopný vykonat. Pokud ne, pak by zřejmě skončil ve vězení,“ zdůraznila soudkyně Adéla Pluskalová, která jedním dechem dodala, že se tak zřejmě stane i v případě dalšího provinění.

Obžalovaný však nakonec soudní posvěcení předjednané dohody přijal se zjevnou úlevou. Rozhodnutí už je pravomocné.