Stane se z našeho krásného Prostějova město seniorů a posléze snad i město duchů? Čeká to samé i okolní vesnice? Do budoucna tomu bohužel mnohé nasvědčuje. V uplynulém roce se u nás totiž narodilo opět výrazně méně dětí než před rokem. Demografická křivka v Prostějově už mnoho let rýsuje pořádně strmou skluzavku. V roce 2022 udělalo ve zdejší porodnici svým rodičům radost celkem 697 novorozenců. Pokud se podíváme do dlouhodobých statistik, pak je to o 470 dětí méně než před 15 lety. A to už je pořádný rozdíl! Jestliže se tento vývoj nepodaří zvrátit, pak je jasné, že celý region bude mít za pár let zásadní problém. A to navzdory faktu, že pracovních příležitostí i kulturního a sportovního využití je u nás stále více než dost.

Pro budoucnost Prostějova rozhodně není ani tak důležité kolik lidí tady umírá jako to, kolik se jich u nás narodí. Navzdory tomu, že samotné město nabízí pro rodiny s malými dětmi skutečně ideální podmínky, nadmíru příjemné a klidné prostředí, které kazí snad jen zhoršené ovzduší, kvalitní vzdělání a všechny možné atrakce na relativně malém prostoru, dětí tu přichází na svět stále méně. Hlavní příčinou je nepochybně skutečnost, že z Prostějova mizí zejména mladí absolventi vysokých škol. Často přitom zůstávají ve větších městech, kde promovali a kde posléze našli i pracovní uplatnění. A kdo jiný by měl rodit než právě čerstvé vysokoškolačky?

Je tomu přitom už 15 let, co v prostějovské porodnici zaznamenali výrazný nárůst porodů. V roce 2007 se zde narodilo 1 167 dětí, což bylo nejvíce od roku 2002. Jak vyplývá ze statistik, od té doby počet narozených dětí setrvale klesá. Přestože Večerník nemá přesná data k dispozici, je téměř jisté, že v uplynulém roce se v Prostějově narodilo vůbec nejméně dětí od konce 2. světové války.

Na Hané se narodila Trinity i Vaišnaví Rádha

V roce 2022 v Nemocnici AGEL Prostějov přišlo na svět celkem 697 dětí, z toho třikrát se podařilo na svět přivést dvojčata. Převahu měli tentokrát chlapci, kterých se narodilo 358, děvčat pak bylo o 19 méně. Nejplodnějším měsícem byl srpen, kdy zdravotníci zaznamenali 74 porodů, naopak nejméně se rodilo v březnu. Tehdy to bylo pouhých 48 dětí. 

Nejčastějšímu jmény pro čerstvě narozená miminka byla v prostějovské nemocnici v minulém roce opět ta tradiční. Ostatně ta vůbec nejoblíbenější zůstala stejná jako před rokem. „Mezi holčičími jmény u rodičů nejčastěji vítězila Eliška, kterou zvolili celkem devatenáctkrát. S odstupem následovala Natálie, Viktorie, Adéla, Laura, Sofie a Tereza. Mezi jmény chlapců byl jednoznačně nejoblíbenější Jakub. Toto jméno pro svého chlapečka vybralo hned sedmadvacet rodičovských párů. Následoval jej Matyáš, Šimon, Tobiáš, Jan, Petr a Štěpán,“ prozradila Věra Tisoňová, vrchní sestra gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice AGEL Prostějov.

Nouze ani tentokrát nebyla o několik skutečně exoticky znějících jmen. Z nemocnice si rodiče odváželi například malého Artema, Briana, Eliota, Franka, Oriho či Ustyma. Ještě větší „divočina“ však panovala mezi děvčaty. Zřejmě milovníci sci-fi série Matrix vybrali pro své děvčátko jméno Trinity, slavný sovětský křižník pak evokuje jméno Aurora Mina a vzdálenou Indii zase exoticky znějící Vaišnaví Rádha. Mezi novorozenými děvčaty pak byla například také Jasmína, Mia, Meda, Glorie, Malvína, Melissa či Polina.

Radost rodit

Prostějovská porodnice se mezi lidmi dlouhodobě těší dobré pověsti. Budoucím maminkám nabízí tři samostatné uzavřené klimatizované porodní boxy, které poskytují rodičkám i jejich partnerům maximální soukromí. Součástí těchto boxů je kromě speciálních polohovacích lůžek také porodní vana, rehabilitační balony, žíněnky, sprcha, křeslo, rádio s CD přehrávačem. Nejmodernější porodní místnosti tak umožňují nespočet alternativních způsobů vedení porodu. Porodnice Nemocnice AGEL Prostějov je také držitelem titulu Baby Friendly Hospital, tedy nemocnice přátelské k dětem. Po porodu je samozřejmostí bonding i zavedený systém rooming-in na oddělení šestinedělí.

 

 

nejčastěji vybíraná jména v prostějovské porodnici v roce 2022:

1. Jakub                      27x                             1. Eliška                                 19x

2. Matyáš a Šimon     shodně 15x                 2. Natálie a Viktorie              shodně 12x

3. Tobiáš                    14x                             3. Adéla                                  9x

4. Jan                          13x                             4. Laura, Sofie a Tereza         shodně 8x

5. Petr a Štěpán          shodně 12krát)           5. Aneta a Nela                      shodně 7x

 

03 porodnost